Koti siistiksi – näin siivous sujuu kätevämmin

Pitäisi saada koti siistiksi, mutta sotkua on taas kertynyt enemmän kuin tarpeeksi! Artikkelimme kertoo vinkit, joilla siivous käy helpommin ja koti pysyy siistinä pidempään.

Koti siistiksi muiden avulla

Kodin siivous on usein aikaa vievää hommaa, jota ei jaksaisi enää työpäivän päälle tehdä. Kaikkia siivoustehtäviä ei onneksi ole pakko tehdä itse, vaan ne voi mahdollisuuksien mukaan ulkoistaa. 

Viikkosiivouksen tilaaminen siivousfirmasta ei välttämättä ole niin kallista kuin uskoisi. Siivoojan voi ottaa myös avuksi isommissa siivousurakoissa, kuten ikkunanpesussa tai muuttosiivouksessa. Ammattijärjestelijä on hyvä apu, jos sinun tarvitsee järjestellä suurempia tavaramääriä kotona tai varastossa.

Robotti-imuri on loistava apu päivittäisen siisteyden ylläpitämiseen ja vapauttaa aikaasi imuroinnista johonkin merkityksellisempään. Esimerkiksi Roborock S7 -robotti-imuri sisältää lisäksi moppaustoiminnon, joten robotti-imuri voi huolehtia myös lattioiden pesusta. Tehokas Roborock S7 -robotti-imuri sopii suurempaankin kotiin. Suosittuja robotti-imureita on Hobbyhall.fi-verkkokaupassa myös Mamibot ja Xiaomi -merkeillä. 

Siivoojan ja robotti-imurin lisäksi siivoustehtäviä olisi hyvä jakaa muiden talossa asuvien kanssa. Jokainen voi ottaa vastuun omasta alueestaan ja osallistua yhteisten tilojen siivoamiseen. Pienille lapsillekin voi antaa yksinkertaisia siivoustehtäviä hoidettavaksi.

Rutiinien avulla koti siistiksi päivittäin

Vaikka ulkoistaisit kodin siisteyden siivoojalle ja hankkisit robotti-imurin, päivittäisillä tottumuksilla on silti suuri vaikutus siihen, miltä kodissa näyttää. Kotisi siistinä pitäminen voi vaikuttaa aluksi haastavalta, mutta muutamien rutiinien ja hyvien tapojen avulla se muuttuu helpommaksi. 

Suunnittele ensin päivittäinen siivousrutiini. Tee itsellesi siivousaikataulu, jossa jaat eri tehtävät eri päiville. Näin et joudu käyttämään yhtä päivääsi kaiken siivoamiseen, vaan pidät kodin järjestyksessä päivittäin pienin askelin. 

Pyri vähentämään sotkua heti. Korjaa ja laita tavarat paikoilleen heti käytön jälkeen. Tämä rutiini säästää paljon aikaa viikkosiivouksesta. Keittiössä kannattaa pestä astiat tai laittaa ne tiskikoneeseen heti aterian jälkeen. Säännöllinen tiskaaminen ja tavaroista tyhjät työtasot estävät likaantumisen ja sotkun kertymisen.

Hanki avuksesi siivousvälineitä, kuten Roborock S7 -robotti-imuri, jotka tekevät siivouksesta helpompaa ja nopeampaa. Esimerkiksi tehokas Viledan moppisysteemi tai Swifferin tuotteet pölyjen puhdistamiseen voivat säästää aikaa ja vaivaa. Keittiössä tarvitset siivousvälineitä, jotka irrottavat ruokatahrat tehokkaasti. 

Näin pidät kodin siistinä pidempään

Pidemmällä aikavälillä koti pysyy siistimpänä tavaroiden karsimisen ja järjestelyn avulla. Tarpeettomat tavarat ja vaatteet kannattaa karsia pois säännöllisesti. Voit lahjoittaa tai kierrättää ne, jolloin kodissasi on vähemmän ylimääräistä sotkua.

Mieti oma paikka jokaiselle tavaralle. Tavarat kannattaa säilyttää lähellä paikkaa, jossa niitä myös käytetään. Hanki säilytysratkaisuja, kuten hyllyjä, koreja ja laatikoita, jotta tavarat pysyvät järjestyksessä ja helposti saatavilla.

Suunnittele toimivat säilytysratkaisut myös siivousvälineille ja pyykeille. Laita puhtaat vaatteet kaappeihin ja pidä likapyykkiä erillisissä pyykkikoreissa. Voit hankkia naulakon vaatteille, joita olet pitänyt päälläsi, mutta jotka eivät tarvitse vielä pesua. Jos et ehdi viikata puhtaita vaatteita heti, säilytä puhtaat vaatteet omassa korissaan. Näillä keinoilla estät vaatepinon kasvamisen lattialle tai huonekalujen päälle.

Kodin siisteys on jatkuva prosessi

Kun edellä mainitut tavat tulevat rutiiniksi, kotisi pysyy helpommin siistinä ja järjestyksessä. Muista kuitenkin olla armollinen itsellesi, sillä kodin siisteys on jatkuva prosessi, eikä täydellisyyteen tarvitse pyrkiä. Palkitse itsesi ja perheenjäsenesi lahjalla aina, kun saatte pidettyä kodin siistinä ja saavutatte siivoustavoitteita. Tällainen positiivinen vahvistus kannustaa jatkamaan hyviä tapoja.

Jos koti on päässyt epäjärjestykseen, älä yritä korjata kaikkea kerralla. Aloita yhdestä huoneesta tai alueesta ja keskity siihen kunnes se on siisti. Löydät siivoamiseen robotti-imurit, kuten Roborock S7, tehokkaat välineet ja säilytysratkaisut Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.