Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto r.p., ruotsiksi Vänsterförbundet r.p.


Rekisteröity 12.6.1990
Osoite: Lintulahdenkatu 10, 3. krs., 00500 Helsinki
Puh. 020 773 7700
vas(at)vasemmistoliitto.fi
www.vasemmisto.fi

Vasemmistoliitto Vasemmistoliiton verkkosivusto

 • Näin hallitus paransi arkeasi vuonna 2020
  by Eduskuntaryhmä on 23/12/2020 at 12:09

  Näin hallitus paransi arkeasi vuonna 2020 Pandemia teki vuodesta 2020 hyvin erityisen ja raskaan, mutta koronakriisistä huolimatta moni hyvä asia eteni. Tässä artikkelissa listataan uudistuksia, joita Suomen hallitus ja vasemmistoliitto sen osana sai aikaiseksi tänä vuonna. Hallituksen saavutukset ovat yhteisiä, mutta tässä listassa esittelemme uudistukset, jotka ovat vasemmistoliitolle erityisen tärkeitä. Niiden ansiosta Suomi on oikeudenmukaisempi The post Näin hallitus paransi arkeasi vuonna 2020 appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Jari Myllykoski: Metsäpolitiikka pidettävä omissa käsissä
  by laurisiren on 22/12/2020 at 09:35

  Euroopan unionin komissio julkaisi menneenä keväänä vuoteen 2030 ulottuvan EU:n biodiversiteettistrategian. Strategialla pyritään edistämään Euroopan luontopääoman säilyttämistä ja ennallistamista yhteisin Euroopan laajuisin politiikkatoimin. – Strategian tavoitteet ovat oikeat. Suomen tulee kuitenkin varmistaa, että päätöksenteko säilyy Suomessa eikä Suomen omaa päätäntävaltaa asiassa kavenneta. Vain siten todella varmistamme, että metsäpolitiikka täällä on kestävää. Meidän pitää itse turvata The post Jari Myllykoski: Metsäpolitiikka pidettävä omissa käsissä appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Pia Lohikoski: Yhdysvaltojen päätös tunnustaa Länsi-Sahara osaksi Marokkoa on vastuuton
  by Eduskuntaryhmä on 22/12/2020 at 06:13

  – Yhdysvaltojen päätös on vastuuton ja voi aiheuttaa alueelle epävakautta ja levottomuuksia, Lohikoski sanoo. – Kansainvälinen oikeus ei myöskään tunnusta Marokon valtaa alueeseen. Länsi-Saharan asema on ollut kiistanalainen vuosikymmeniä. YK:n kansainvälinen tuomioistuin totesi jo vuonna 1975, ettei Marokolla ole oikeutta Länsi-Saharan alueeseen ja että alueen väestöllä on itsemääräämisoikeus. Vuonna 1991 solmitun Marokon ja Polisarion välisen The post Pia Lohikoski: Yhdysvaltojen päätös tunnustaa Länsi-Sahara osaksi Marokkoa on vastuuton appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Opetusministerinä aloittava Jussi Saramo: Meidän on varmistettava, että jokainen saa toisen asteen tutkinnon
  by Eduskuntaryhmä on 18/12/2020 at 12:00

  ‘’Toisen asteen tutkinto on tätä nykyä käytännössä edellytys yhteiskunnassa pärjäämiselle. Siksi oppivelvollisuutta laajennetaan. Lakiteksti ei kuitenkaan yksin riitä, vaan meidän on varmistettava, että jokainen oppilas todella saa tarvitsemansa tuen toisen asteen tutkintoon. Onnistunut lähtölaukaus tälle historialliselle uudistukselle on yksi ministerikauteni tärkeimpiä tehtäviä’’, Saramo kertoo. Hän painottaa, että hyvinvointia ja työtä luodaan panostamalla ihmisten koulutukseen ja The post Opetusministerinä aloittava Jussi Saramo: Meidän on varmistettava, että jokainen saa toisen asteen tutkinnon appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Eriarvoisuuden kasvuun puuttuminen ensi vuoden budjetin tärkein asia
  by riikkakorpinurmi on 15/12/2020 at 09:29

  – Koronakriisi on tehnyt luokkayhteiskunnan entistä näkyvämmäksi. Monet meistä hyvässä työmarkkina-asemassa olevista on voinut suojata itsensä etätöillä, kun taas fyysisesti raskaat matalapalkka-alan työntekijät eivät ole voineet. Olen usein miettinyt, kuinka entiset työkaverini kaupan alalla ovat pystyneet yhdistämään työnteon ja etäkoulussa olevista lapsista huolehtimisen, Hänninen sanoi. Maksuton toinen aste on merkittävä kädenojennus lapsiperheille. Se hyödyttää erityisesti The post Eriarvoisuuden kasvuun puuttuminen ensi vuoden budjetin tärkein asia appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Hanna Sarkkinen: Sote-uudistus laittaa pisteen hallitsemattomille yksityistämisille
  by Eduskuntaryhmä on 14/12/2020 at 13:01

  Sarkkinen piti vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevassa lähetekeskustelussa. – Vasemmistoliitolle tärkeintä on, että uudistus auttaa turvaamaan toimivat ja tasa-arvoisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille. Näemme tärkeänä, että ensimmäistä kertaa lailla säädetään sote-palveluiden riittävästä omasta tuotannosta, eli laitetaan piste hallitsemattomalle yksityistämiskehitykselle, Sarkkinen sanoi. Uudistus auttaa turvaamaan toimivat ja tasa-arvoisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille Julkinen valta The post Hanna Sarkkinen: Sote-uudistus laittaa pisteen hallitsemattomille yksityistämisille appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Työuupumuksella on valtava hinta – työhyvinvoinnin eteen tehtävä kaikki voitava
  by toukosipilainen1 on 11/12/2020 at 10:21

  Työterveyslaitoksen mukaan työkyvyn ja työhyvinvoinnin ongelmat maksavat Suomen taloudelle jopa uskomattomat 40 miljardia euroa vuodessa niin menetettynä työpanoksena, etuuksina kuin terveyden- ja sairaanhoidon kuluina. Suuruusluokaltaan yli puolta valtion budjetista vastaava hintalappu on uskomattoman suuri, mutta ei väistämätön. Siihen voidaan vaikuttaa esimerkiksi  paremman työhyvinvoinnin avulla. Pelkästään  työstä aiheutuvan inhimillisen kärsimyksen voi arvioida maksavan yhteiskunnalle  miljardeja euroja The post Työuupumuksella on valtava hinta – työhyvinvoinnin eteen tehtävä kaikki voitava appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Pia Lohikoski tyytyväinen budjettiin – rahaa hyvinvointiin, työllisyyteen ja koulutukseen
  by Eduskuntaryhmä on 11/12/2020 at 10:03

  Vasemmistoliittoa hallitusryhmien välisissä neuvotteluissa edustanut kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan vastaava Pia Lohikoski on tyytyväinen sekä hallituksen alkuperäiseen esitykseen että valiokunnan lisäys- ja muutosehdotuksiin. – Hyvinvointivaltio on vaimentanut koronakriisin iskuja. On tärkeää, että hallitus ohjaa mittavan tukipaketin kunnille myös ensi vuonna, jotta kuntien elintärkeät palvelut turvataan, Lohikoski sanoo. Hallitus katsoo eteenpäin ja pidentää oppivelvollisuutta samalla kun investoidaan kaikkiin The post Pia Lohikoski tyytyväinen budjettiin – rahaa hyvinvointiin, työllisyyteen ja koulutukseen appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Jari Myllykoski: Merimetsojen ammattikalastajille aiheuttamat vahingot huomioitava valmisteilla olevassa lakihankkeessa
  by laurisiren on 10/12/2020 at 14:50

  Syksyllä lausuntokierroksella olleessa esitysluonnoksessa ei huomioida merimetsojen ammattikalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Kansanedustajien mukaan edetessään laiksi esitysluonnos jättää ammattikalastajat oman onnensa nojaan. – Esitysluonnos on kalastuselinkeinolle maksettavien korvausten osalta syrjivä. Se ei kohtele ammattikalastajia yhdenvertaisesti maatalous-, porotalous- eikä kalaviljelytoimijoihin nähden, kansanedustajat toteavat. Esitysluonnoksesta puuttuu säädökset Suomessa pesivän rauhoitetun merimetson kaupalliselle kalastukselle aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi. Kansanedustajien mukaan puutetta The post Jari Myllykoski: Merimetsojen ammattikalastajille aiheuttamat vahingot huomioitava valmisteilla olevassa lakihankkeessa appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Mai Kivelä: Ainespuuvero varmistaisi ettei turvetta korvata puulla
  by laurakolehmainen on 10/12/2020 at 14:24

  Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä pelkää, että ilman jatkotoimia turvetta aletaan laajamittaisesti korvata bioenergialla, jolloin korkeamman jalostusasteen tuotteisiin kelpaavaa ainespuuta ajautuu energiantuotantoon. – Ilman sääntelyä bioenergian käyttö voi lisääntyä voimakkaasti kivihiilen ja energiaturpeen poistuessa kansallisesta energiapaletista. Tällaisella kehityksellä olisi merkittävä negatiivinen vaikutus niin Suomen luonnon monimuotoisuuteen kuin metsien hiilinieluun, Kivelä sanoo. Kivelä jätti kirjallisen kysymyksen, jossa The post Mai Kivelä: Ainespuuvero varmistaisi ettei turvetta korvata puulla appeared first on Vasemmistoliitto.