Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto r.p., ruotsiksi Vänsterförbundet r.p.


Rekisteröity 12.6.1990
Osoite: Lintulahdenkatu 10, 3. krs., 00500 Helsinki
Puh. 020 773 7700
vas(at)vasemmistoliitto.fi
www.vasemmisto.fi

Vasemmistoliitto Vasemmistoliiton verkkosivusto

 • Minja Koskela: Sakkovankeudessa on kyse huono-osaisuuden kriminalisoinnista
  by riikkakorpinurmi on 03/10/2023 at 07:23

  Hallitusohjelmaan on kirjattu sakon muuntorangaistuksen käytön lisäämisen arviointi. Sakon muuntorangaistuksessa maksamaton sakko muunnetaan ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi. Käytäntöä ovat kritisoineet tuomioistuimet, poliisi, tutkijat sekä rikosoikeuden, kriminaalipolitiikan ja vankeinhoidon asiantuntijat. Sakkovangit ovat muuhun väestöön ja muihin vankeihin nähden huomattavan heikossa sosiaalisessa asemassa. – Sakon muuntorangaistus on tehoton keino puuttua rikollisuuteen. Lisäksi se on yhteiskunnalle kallista ja kuormittaa jo The post Minja Koskela: Sakkovankeudessa on kyse huono-osaisuuden kriminalisoinnista appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Laura Meriluoto: Hallitus kaivaa naisvaltaisten alojen palkkakuoppaa syvemmäksi
  by riikkakorpinurmi on 28/09/2023 at 10:33

  – Vientivetoinen työmarkkinamalli tarkoittaa konkreettisesti sitä, että hallitus kieltää valtakunnansovittelijalta miesvaltaisten vientialojen tason ylittävät sovintoehdotukset. Tällaiset ratkaisut juurruttavat naisvaltaisten alojen aliarvostuksen ja palkkakuopan vielä entistä pahemmin osaksi suomalaisia työmarkkinoita ja muuta yhteiskuntaa, Meriluoto sanoo. Segregaatio, eli suomalaisten työmarkkinoiden vahva jakautuminen mies- ja naisvaltaisiin aloihin, on pitkäaikainen ja sitkeä asia. Tällä on vaikutuksensa myös sukupuolten palkkaeroon. Sukupuolivähemmistöjen The post Laura Meriluoto: Hallitus kaivaa naisvaltaisten alojen palkkakuoppaa syvemmäksi appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Timo Furuholm: Hallitus on työttömyyden linjalla heikentäessään osa-aikatyön kannustimia
  by aleksikarppinen on 26/09/2023 at 09:47

  Tällä hetkellä työtön työnhakija voi saada sovitellun työttömyysetuuden turvin 300 euron palkkaa ilman, että se vaikuttaa etuuden määrään. Suojaosat ovat lisänneet osa-aikatyön kannustimia ja työelämän joustavuutta, mutta Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu niiden poistaminen kokonaan. Miten hallitus kuvittelee kokopäivätöiden ilmestyvän työmarkkinoille sillä, että heikennetään ihmisten toimeentuloa ja työvoiman saatavuutta? – Hallitus on työttömyyden linjalla, kun The post Timo Furuholm: Hallitus on työttömyyden linjalla heikentäessään osa-aikatyön kannustimia appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Veronika Honkasalo: Hallituksen rahoitus korkeakoulujen aloituspaikkoihin täysin riittämätön
  by riikkakorpinurmi on 22/09/2023 at 05:59

  – Hallitusohjelman tavoitteet työvoimapulasta kärsivien naisvaltaisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen aloituspaikkojen kasvattamisesta ovat tärkeitä. Tämä ei kuitenkaan onnistu ilman korkeakoulujen riittävää perusrahoitusta ja aloituspaikkojen resurssointia. Jos rahoitus ei ole riittävällä tasolla, aloituspaikkojen määrä voi myös laskea. Loppujen lopuksihan on kyse koulutusleikkauksesta, jos aloituspaikkoja ei kompensoida korkeakouluille täysmääräisesti, Honkasalo sanoo. Hallituksen omat päätökset ovat myös The post Veronika Honkasalo: Hallituksen rahoitus korkeakoulujen aloituspaikkoihin täysin riittämätön appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Laura Meriluoto: Hallitus runnoo leikkauksia läpi välittämättä edes vammaisten lasten oikeuksista
  by Iiro on 20/09/2023 at 10:53

  Meriluoto pitää käsittämättömänä sitä, että hallitus on ensitöikseen leikkaamassa juuri vammaispalveluista 36 miljoonaa euroa ja jättämässä monet vammaiset ja heidän perheensä epätietoisuuteen ja ilman tarvittavia palveluita. – Edellisen hallituksen säätämä vammaispalvelulaki oli historiallinen ja pitkään odotettu askel Suomen vammaispalveluiden korjaamiseksi, mutta nyt laki ollaan repimässä auki puhtaasti säästösyistä, Meriluoto sanoo. Vammaispalvelulaki ollaan repimässä auki puhtaasti The post Laura Meriluoto: Hallitus runnoo leikkauksia läpi välittämättä edes vammaisten lasten oikeuksista appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Li Andersson: Hallitus lisää tietoisesti köyhyyttä Suomessa
  by Iiro on 19/09/2023 at 18:57

  – Hallituksen ensimmäinen budjettiesitys syventää tietoisesti eriarvoisuutta ja lisää pahoinvointia. Hallitus ei osoita minkäänlaista valmiutta arvioida uudelleen kohtuuttomia leikkauksiaan, vaan aikoo ensi töikseen heikentää sosiaaliturvaa historiallisella tavalla, ja vieläpä tilanteessa, jossa talousnäkymät heikkenevät ja työttömyys ja köyhyys lisääntyvät, Andersson sanoo. Oikeistohallituksen ensimmäinen budjettiesitys syventää tietoisesti eriarvoisuutta. Vasemmistoliiton mielestä julkista taloutta tulee vahvistaa, mutta se tulee The post Li Andersson: Hallitus lisää tietoisesti köyhyyttä Suomessa appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Veronika Honkasalo: Turvallisuusalan koulutusten pituutta on tarkasteltava ja valvontaa kiristettävä
  by lauraasikainen on 15/09/2023 at 05:19

  Vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo jätti tänään ministerille vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa perää toimia yksityisen turvallisuusalan koulutuksen pidentämiseksi ja valvonnan lisäämiseksi.   – Kun julkista valtaa yksityistetään, luovutetaan yksityisille tahoille samalla valtaa rajoittaa yksilöiden perusoikeuksia. Tämän ei pitäisi olla mikään pikku juttu, vaan tosissaan varmistettu, että työntekijöillä on koulutuksen myötä mahdollisuus ymmärtää, mitkä perusoikeudelliset The post Veronika Honkasalo: Turvallisuusalan koulutusten pituutta on tarkasteltava ja valvontaa kiristettävä appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Suomen on seurattava EU:ta ja erottava ympäristölle tuhoisasta investointisopimuksesta
  by laurakolehmainen on 14/09/2023 at 11:24

  Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä vaatii Suomea eroamaan eurooppalaisesta investointisuojasopimuksesta, joka on jarruttanut kestävää siirtymää, kaventanut demokratian alaa ja antanut monikansallisille fossiilienergiatyksille mahdollisuuden haastaa valtioita oikeuteen, mikäli ne ovat säätäneet kasvihuonekaasuja hillitseviä lakeja. Euroopan komissio esitti heinäkuussa, että EU irtisanoituisi Euroopan energiaperuskirjasta tehdystä sopimuksesta (ns. ECT-sopimus), koska se on ristiriidassa EU:n ilmasto-, energia- ja investointipolitiikan kanssa The post Suomen on seurattava EU:ta ja erottava ympäristölle tuhoisasta investointisopimuksesta appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Li Andersson käytettävissä vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi
  by marikatuominen on 13/09/2023 at 13:07

  Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ilmoitti tänään 13.9. tiedotustilaisuudessa olevansa käytettävissä puolueensa presidenttiehdokkaaksi tammikuussa 2024 järjestettävissä vaaleissa. Puolueen puheenjohtajana ja kansanedustajana toimiva Andersson on aiemmin kertonut harkitsevansa ehdokkuutta. Vasemmistoliitto nimeää presidenttiehdokkaansa puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina 14.10. Punavihreä arvojohtaja – Suomen seuraava presidentti aloittaa työnsä poikkeuksellisena aikana. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on muuttunut lyhyessä ajassa Suomessa ja koko Euroopassa. The post Li Andersson käytettävissä vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Veronika Honkasalo: Valvotut käyttötilat huumeita käyttäville nyt
  by lauraasikainen on 13/09/2023 at 12:22

  –  Käyttötilat eivät ratkaise kaikkia päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia, mutta niillä on tutkitusti todettu olevan positiivisia vaikutuksia niin huumeidenkäyttäjien terveyteen ja hyvinvointiin kuin ympäristön turvallisuuteen. Helsinki on vedonnut jo vuonna 2019 erillislain puolesta, jotta käyttöhuoneita voitaisiin pilotoida, Honkasalo sanoo.   Huumeiden käyttötiloissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Käyttötilat vähentävät yliannostapausten ja yliannostuskuolemien The post Veronika Honkasalo: Valvotut käyttötilat huumeita käyttäville nyt appeared first on Vasemmistoliitto.