Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto r.p., ruotsiksi Vänsterförbundet r.p.


Rekisteröity 12.6.1990
Osoite: Lintulahdenkatu 10, 3. krs., 00500 Helsinki
Puh. 020 773 7700
vas(at)vasemmistoliitto.fi
www.vasemmisto.fi

Vasemmistoliitto Vasemmistoliiton verkkosivusto

 • Merja Kyllönen: Ihmisellä tulee olla oikeus inhimillisen elämän lisäksi inhimilliseen kuolemaan
  by saanasimonen on 08/02/2023 at 10:40

  – Ihmistä, joka on vaikeasti sairas, kärsii sietämättömästi ja jonka kärsimystä ei kyetä lievittämään hyvänkään oireenmukaisen hoidon keinoin, tulisi auttaa kuolemaan hänen sitä toivoessaan. Se olisi tapa päättää elämä arvokkaasti, Kyllönen toteaa. Eutanasialla tarkoitetaan potilaan vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä tapahtuvaa, lääkärin tarkoituksellista potilaan elämän lopettamista lääkkeitä antamalla. Tällä hetkellä laki antaa potilaalle oikeuden kieltäytyä hänelle The post Merja Kyllönen: Ihmisellä tulee olla oikeus inhimillisen elämän lisäksi inhimilliseen kuolemaan appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Veronika Honkasalo: Suomen muuttunut kanta ydinaseriisuntaan olisi pitänyt käsitellä demokraattisesti
  by Eduskuntaryhmä on 08/02/2023 at 07:52

  – Millä mandaatilla ja miten Suomen muuttunut kanta ydinaseisiin YK:n äänestyksissä viime syksynä muotoiltiin, Honkasalo kysyy hallitukselta. Ydinaseet ja ydinasepelote ovat tehneet paluun maailmanpolitiikan keskiöön viime vuosina. Tilanne on vain synkistynyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin uhattua käyttää ydinaseita. Ydinaseet ovat ihmiskunnan tuhoisimpia keksintöjä, joiden käytöllä olisi katastrofaalisia humanitaarisia seurauksia. – Suomi on perinteisesti ollut hyvin The post Veronika Honkasalo: Suomen muuttunut kanta ydinaseriisuntaan olisi pitänyt käsitellä demokraattisesti appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Opiskelijat on vapautettava velkavankeudesta
  by kaisamatikainen on 07/02/2023 at 14:33

  Opiskelijat ovat ainoa väestöryhmä Suomessa, jonka oletetaan ottavan velkaa turvatakseen oman arkisen toimeentulonsa. Opintorahan ostovoima ei ole kehittynyt kymmeniin vuosiin, ja opintorahan taso on Suomessa kaikista Pohjoismaista alhaisin. Opiskelijoiden toimeentulo roikkuukin vaikean ja epävakaan velkayhtälön varassa. Samaan aikaan kun opintojen aikainen perustoimeentulo on heikentynyt ja valmistumisen jälkeinen työmarkkina on arvaamaton, on sinne siirryttävä kasvavan velkataakan The post Opiskelijat on vapautettava velkavankeudesta appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Yrttiaho varoittaa Ukrainan sodan laajenemisesta
  by Iiro on 07/02/2023 at 09:10

  Kansanedustaja Johannes Yrttiahon puhe 6.2.2023 Puhemies! Hallitus esittää 50 suomalaissotilaan lähettämistä Puolaan kouluttamaan ukrainalaisia sotimaan Venäjää vastaan. Hallitus lähettää Ukrainaan myös Suomen Leopard-panssareita. Näiden lukumäärää ei ole kerrottu. Puolustusministeriön mukaan Suomen sotilaallisen avun arvo on viimeisimmän paketin myötä lähes 600 miljoonaa euroa. Uusi tukipaketti on jo valmisteilla. Ukrainan sotilaallisella tukemisella ei ole YK:n turvaneuvoston valtuutusta. The post Yrttiaho varoittaa Ukrainan sodan laajenemisesta appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Vasemmistoliiton kansanedustajat: Sosiaaliturvan kehittämisessä suunta rohkeasti kohti perustuloa
  by Vasemmisto on 06/02/2023 at 09:54

  Sosiaaliturvauudistusta valmisteleva parlamentaarinen komitea julkaisi viime viikolla väliraporttinsa. Vasemmistoliiton kansanedustajat pitävät väliraportin linjauksia osittain lupaavina, mutta ryhmässä on tahtoa kehittää sosiaaliturvaa rohkeammin kohti perustuloa. – Nykyisessä järjestelmässämme on ongelmia: sosiaaliturvan taso ei ole riittävä, järjestelmä ei ole selkeä eikä kannusta ottamaan vastaan epävarmaa työtä ja se sisältää kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä nöyryyttäviä elementtejä. Olisi The post Vasemmistoliiton kansanedustajat: Sosiaaliturvan kehittämisessä suunta rohkeasti kohti perustuloa appeared first on Vasemmistoliitto.

 • ”Eläinlääkärikulut huomioitava toimeentulotuessa”
  by Eduskuntaryhmä on 02/02/2023 at 08:55

  – Ottaen huomioon nopeasti kohonneiden hintojen tuomat toimeentulo-ongelmat sekä eläinsuojelujärjestöjen välittämän huolen talousvaikeuksiin ajautuneiden kyvystä huolehtia lemmikeistään, olisiko toimeentulotuen soveltamisohjeita syytä tarkentaa siten, että myös eläinlääkärikuluja voitaisiin huomioida toimeentulotuessa, Kontula kysyy. Huolehtiminen omasta lemmikistä, joka koetaan usein perheenjäseneksi, voi käydä mahdottomaksi korkeiden eläinlääkärikulujen myötä. Suomen eläinsuojelu (SEY) on saanut syksyn ja talven aikana useita avunpyyntöjä The post ”Eläinlääkärikulut huomioitava toimeentulotuessa” appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Lohikoski & Myllykoski: Etätyö yleistyy ja ilmaistyö uuvuttaa – työlainsäädäntö vaatii päivityksiä
  by aleksikarppinen on 01/02/2023 at 08:27

  Lohikosken lakialoitteessa esitetään työntekijälle oikeutta etätyöhön, jos työtä voi tehdä työpaikan ulkopuolella ilman kohtuutonta haittaa työnantajalle. Myllykosken lakialoitteessa puolestaan esitetään työaikalain muutoksia, joilla puututaan niin sanotulla saldoleikkurilla tehtävään työaikasaldojen yksipuoliseen leikkaamiseen. – Työelämän suuret muutokset ovat viime vuosina koskeneet nimenomaan siirtymistä etätyöaikaan. Sen lisäksi krooninen kiire on lisääntynyt ja työajan liukuminen on jatkuvaa ilman mahdollisuutta palautumiseen. Työlainsäädäntöä tulee päivittää The post Lohikoski & Myllykoski: Etätyö yleistyy ja ilmaistyö uuvuttaa – työlainsäädäntö vaatii päivityksiä appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Palvelualat tarvitsevat palkankorotuksensa
  by riikkakorpinurmi on 31/01/2023 at 13:11

  – Entisenä kaupan myyjänä pienipalkkaisten ja naisvaltaisten palvelualojen tilanne on minulle erityisen tuttu. Nyt tilanne on hyvin akuutti, koska elämisen perustarpeet, kuten ruoka ja sähkö kallistuvat. Työnantajien on nyt tehtävä oma osuutensa, jotta kriisien ajasta päästään eteenpäin. Muuten työssäkäyvien köyhien määrä uhkaa Suomessa edelleen kasvaa. Palvelualojen työntekijät todella tarvitsevat tuntuvat palkankorotukset. Palkkojen nostamisen lisäksi palvelualojen The post Palvelualat tarvitsevat palkankorotuksensa appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Anna Kontula Sotu-komitean väliraportista: ”Sairaat ja vammaiset tarvitsevat palveluita, eivät sanktioita”
  by Eduskuntaryhmä on 31/01/2023 at 12:22

  Vasemmistoliitto jätti kuitenkin eriävän mielipiteen komitean väliraportin ehdotukseen, joka sisältää esityksen työkyvyttömiin kohdistetuista velvoitteista. – Kyse on arvovalinnasta. Vasemmistoliiton mielestä ei ole oikein, että sairaita ja vammaisia pakotetaan palveluihin perusturvan menettämisen uhalla. Palveluita ei tahdo riittää edes halukkaille ja mikäli uudistus tehdään, sillä on enemmän kielteisiä kuin myönteisiä vaikutuksia. Myös uudistuksen yhteensopivuus perustuslain kanssa on The post Anna Kontula Sotu-komitean väliraportista: ”Sairaat ja vammaiset tarvitsevat palveluita, eivät sanktioita” appeared first on Vasemmistoliitto.

 • Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa valtiontalous tasapainotetaan oikeudenmukaisesti ja kestävästi
  by marikatuominen on 31/01/2023 at 11:24

  Vasemmistoliiton vaaliohjelma julkaistiin tänään. Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelman kärkiteemoja ovat valtiontalouden tasapainottaminen oikeudenmukaisesti ja kestävästi, reilu ilmastopolitiikka, koulutuksen kunnianpalautuksen jatkaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisin ratkaiseminen.  Vasemmistoliitto tavoittelee vaaliohjelmassaan puolen miljardin euron panostuksia koulutukseen, sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Verouudistuksia vaaliohjelmassa esitetään 2,5 miljardin euron edestä, menosäästöjä 0,5 miljardin euron edestä ja 1,5 miljardia euroa työllisyyden ja tuottavuuden parantumisen kautta. – Kestävä talouspolitiikka katsoo yli hallituskausien The post Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa valtiontalous tasapainotetaan oikeudenmukaisesti ja kestävästi appeared first on Vasemmistoliitto.