Vihreät tyrmistyneitä keskustan toiminnasta

Uusi luonnonsuojelulaki on hallituksen keskeisin luontokadon torjuntaan liittyvä uudistus. Keskusta asettui hallituksessa yksimielisesti sovittua esitystä vastaan opposition tuella. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne toivoo, että keskusta palaa takaisin hallitusyhteistyön pariin. Vihreät pitää tilanteen johdosta ylimääräisen ryhmäkokouksen.

– Keskustan eduskuntaryhmän toiminta tarkoittaa käytännössä sitä, että keskusta on yksipuolisesti irtautunut hallitusyhteistyöstä. Toivon todella syvästi, että keskusta palaa takaisin hallitusyhteistyön pariin ja äänestää salissa hallituksessa yksimielisesti hyväksytyn luonnonsuojelulain puolesta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo.

Luonnonsuojelulaista on eduskuntakäsittelyssä hallituksen yksimielinen esitys.

– Luonnonsuojelulaista neuvoteltiin yhdessä hallituspuolueiden perusteellisesti, jotta saatiin aikaiseksi hallituksen yksimielinen ja keskustankin ministereiden hyväksymä esitys. Tässä kohtaa lainsäädäntötyötä opposition kanssa liittoutuminen lainsäädännön muuttamiseksi ei ole hallituspuolueen toimintaa, Harjanne jatkaa. 

Suomen lajeista joka yhdeksäs ja luontotyypeistä lähes puolet ovat uhanalaisia. 

Uusi luonnonsuojelulaki on hallituksen keskeisin uudistus luonnonsuojelun saralla. Luonnonsuojelulain muuttaminen loppusuoralla yhdessä opposition kanssa on käsittämätön ratkaisu. Tällainen toiminta romuttaa myös politiikan uskottavuutta ja luotettavuutta – ennen kaikkea keskustan itsensä osalta, Harjanne toteaa.

– Jos keskusta irtautuu hallitusyhteistyöstä, kääntyvät katseet oppositioon. Vastuullinen oppositio ei sano kaikkeen ei. Onko kokoomuksella omaa linjaa luontopolitiikassa vai määrittääkö sen keskustan epätoivo? kysyy Harjanne.

Uusi laki myös kieltäisi malminetsinnän kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa ja tiukentaisi malminetsinnän ehtoja muilla valtion suojelualueilla. Lakiesitykseen on myös sisällytettynä vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio, jonka myötä luonnolle aiheutuva heikennys on mahdollista hyvittää toisaalla.

Lähteet: Vihreät , STT
Kuva: Vihreät


Muuta luettavaa muualta

Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.

Yksi kommentti artikkeliin ”Vihreät tyrmistyneitä keskustan toiminnasta”

Kommentointi on suljettu.