Tuloerojen kasvattaminen on hallituksen arvovalinta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki ottaa blogissaan kantaa tänään julkaistuihin tulonjakotilastoihin, jotka kertovat tuloerojen kasvaneen vuonna 2017.

Ns. tuotannontekijätuloja, eli palkkoja, yrittäjätuloja ja omaisuustuloja tarkastellessa tuloerot olivat vuonna 2017 suuremmat kuin koskaan aiemmin vuonna 1966 aloitetun mittaushistorian aikana.

Arhinmäki pitää kestämättömänä sitä, että Sipilän hallitus on leikannut jatkuvasti pienituloisilta ja samaan aikaan jakanut veronalennuksia isotuloisimmille.

– Juha Sipilän hallitus on viikon sisällä leikannut yhtäältä mm. työttömien, eläkeläisten ja vammaisten perusturvaa ja toisaalta paukutellut eduskunnan budjettikeskustelussa henkseleitä kuinka tänä vuonna valtion ei tarvitse ottaa lisää velkaa, Arhinmäki sanoo.

Sipilän hallitus ei ole tehnyt etukäteen laskelmia päätöstensä vaikutuksista tuloeroihin tai köyhyyden lisääntymiseen vaan vasemmisto-oppositio on joutunut tilaamaan nämä sosiaalisten vaikutusten arvioinnit eduskunnan tietopalvelusta.

– Tänä ja ensi vuonna hallitus ajaa monet pienituloiset velkahelvettiin, samaan aikaan kun hallitus varoittelee velan turmiollisuudesta. Yksityishenkilön henkilökohtainen velka on luonteeltaan aivan toisenlaista kuin valtionvelka.

Arhinmäki muistuttaa, että vaikka Kataisen hallitus teki itse asiassa enemmän sopeutuksia kuin Sipilän hallitus, ei pienituloisilta leikattu lainkaan Vasemmistoliiton ollessa hallituksessa. Päinvastoin perusturvaa parannettiin ja pienituloisten verotusta kevennettiin.

– Tuloerojen ja köyhyyden kasvu ei ole mikään luonnonlaki. Siihen voidaan vaikuttaa merkittävästi poliittisilla päätöksillä. Kun Vasemmistoliitto oli hallituksessa, hallituksen politiikan tuloksena köyhyys väheni ja tuloerot kapenivat, Arhinmäki muistuttaa.

Paavo Arhinmäen blogikirjoitus kasvaneista tuloeroista