Vihreät esittää terapiatakuuta vaihtoehtobudjetissaan – pitääkö kokoomus kiinni viime kauden lupauksistaan?

Vihreät esittävät tulevassa vaihtoehtobudjetissaan 35 miljoonan rahoitusta terapitakuun mahdollistamiseksi koko maassa. Vihreiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen kansanedustaja Bella Forsgrén jätti asiasta talousarvioaloitteen tänään 20.10. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta vaatii Kokoomusta pitämään kiinni viime kauden lupauksistaan toteuttaa terapiatakuu. Nykyisellään terapiatakuun toteutumiseksi ei Petteri Orpon hallituksen budjetissa vuodelle

2024 ole riittäviä määrärahoja. 

Talousarvioaloitteessa todetaan, että terapiatakuu takaisi kaikille nopean pääsyn riittävän avun piiriin riippumatta siitä, mistä apua hakee. Jokaisella sote-alan ammattilaisella tulee olla työkaluja tukea asiakkaan mielenterveyttä. 

– Terapiatakuun avulla potilas saisi hoitoa heti omalla terveysasemalla, vaikka hänellä ei olisi taloudellista mahdollisuutta hakeutua hoitoon yksityiselle palveluntarjoajalle. Terapiatakuu parantaisi hoidon saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Mielenterveyden häiriöiden hoidon kustannukset eriarvoistavat nykyään suomalaisia, toteaa Forsgrén. 

–  Terapiatakuu rakentaisi Suomeen tehokkaat perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelut, ja täydentäisi nykyjärjestelmää tuomalla avun saataville nopeammin, helpommin ja asiakaslähtöisemmin, Forsgrén jatkaa. 

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta muistuttaa, että kokoomus teki viime kaudella oppositiosta käsin lukuisia esityksiä terapiatakuun toteuttamiseksi mm. toimenpide- ja talousarvioaloitteiden muodossa. Nykyisestä kokoomusjohtoisen hallituksen budjetista terapiatakuun rahoitus kuitenkin puuttuu, vaikka kauniita sanoja asiasta riittääkin. 

– Toivoin todella, että kokoomus olisi edes tässä asiassa ollut sanansa mittainen. Vielä ei ole kuitenkaan myöhäistä ja Petteri Orpo voi vielä lunastaa kokoomuksen viime kauden lupaukset terapiatakuun osalta. Tähän kannustan koko hallitusta niiden kaikkien mielenterveyspalveluiden ulkopuolelle nyt jäävien suomalaisten puolesta, Virta toteaa. 

– On tärkeää, että hallitus lupaa edistävänsä lasten ja nuorten terapiatakuuta – se on kiitoksen arvoinen asia. Samaan aikaan kannan huolta siitä ymmärtääkö hallitus, että lasten lapsuus tapahtuu aina aikuisten arjessa. Jos kotona on huono olla ja vanhemmilla haasteita mielenterveyden kanssa olisi äärimmäisen tärkeää kyetä auttamaan aikuisia, jotta heillä olisi parhaat mahdolliset edellytykset turvata lapsuutta lapsilleen. Me tiedämme, että joka 4. lapsi elää perheessä jossa on hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma ja tämän takia olisi äärettömän tärkeää, että terapiatakuun toteutumiseen Suomessa olisi vihdoin riittävän laaja poliittinen tahtotila. Viime kaudella sitä ei valitettavasti ollut ja aika loppui kesken muiden isojen uudistusten keskellä, Virta sanoo. 

– Esitämme, että Suomessa otetaan käyttöön psykoterapiakoulutuksessa niin sanottu Ruotsin malli, jossa koulutus jakautuu kestoltaan lyhyempään perustasoon sekä ylempään tasoon. Perustason koulutuksella vastataan perusterveydenhuollon tarpeisiin ja siitä tulee tehdä opiskelijalle maksutonta, Forsgrén ja Virta esittävät. 

Lähde: Vihreät
Kuva: Vihreät (Bella Forsgrén ja Sofia Virta)


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

Mikä on digitaalinen euro?

Digitaalinen euro on Euroopan keskuspankin kehittämä sähköinen valuutta, joka toimii digitaalisessa muodossa. Se tarjoaa turvallisen ja nopean maksutavan, vähentäen käteisen käyttöä. Digitaalinen euro täydentää perinteisiä rahansiirtoja ja voi lisätä euroalueen taloudellista tehokkuutta ja vakautta.

PC-pelit: Viihdettä ja haastetta

PC pelit tarjoavat laajan valikoiman viihdettä ja haastetta pelaajille ympäri maailman. Ne kattavat monipuolisia genrejä, kuten toimintaa, seikkailua, strategiaa ja roolipelejä. PC- pelaaminen mahdollistaa myös moninpelikokemukset ystävien kanssa verkossa. Pelit tarjoavat paitsi hienoja tarinoita ja grafiikkaa myös mahdollisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä. Ne ovatkin vakiintunut osa nykyaikaista viihdemaailmaa ja tarjoavat loputtomasti elämyksiä pelaajille.

Digitaalinen markkinointi: Mitä se todella on?

Digitaalinen markkinointi on nykyaikaisen liiketoiminnan ytimessä. Se on strateginen lähestymistapa, joka hyödyntää digitaalisia kanavia ja välineitä yrityksen näkyvyyden ja brändin rakentamisen parantamiseen. Tässä artikkelissa pureudumme syvemmälle digitaalisen markkinoinnin maailmaan ja sen merkitykseen liiketoiminnan menestykselle.