UM: Ulkoministeriö siirtyy tilanneorganisaatioon

Valtioneuvosto päätti 16.3.2020, että Suomessa vallitsevat valmiuslain mukaiset poikkeusolot. Ulkoministeriön näkökulmasta COVID-19 -pandemiatilanteen aiheuttama vakava häiriötilanne kohdistuu yhtäaikaisesti ulkomaan edustustoihin, ulkoministeriöön ja koko yhteiskuntaan. Tämän johdosta ulkoministeriö siirtyy 24.3.2020 alkaen ulkoministeriön valmiusnormin mukaiseen toimintaan ja tilanneorganisaatioon.

Tilanneorganisaatio vastaa pandemiatilanteen aiheuttaman merkittävän poikkeustilanteen johtamisesta ja tilanteen hallinnasta ulkoasianhallinnossa. Tilanneorganisaation keskeisenä tehtävänä on ulkoministeriön toimintakyvyn turvaaminen, ulkomailla olevien Suomen kansalaisten avustaminen ja kotiuttaminen, ulkomaanedustustojen toimintakyvyn turvaaminen ja niiden henkilöstön ja heidän perheenjäseniensä turvallisuudesta huolehtiminen.

Tilanneorganisaatio koostuu koko ulkoasianhallinnon henkilöstöstä kulloisenkin operatiivisen tilanteen edellyttämällä tavalla. Tilanneorganisaatiota johtaa ministeriön johtoryhmä ja operatiivista toimintaa ministeriön valmiuspäällikkö.

Lähde: STT Info