UM: EU:n ulkoministerit keskustelevat itäisen Välimeren tilanteesta ja Valko-Venäjästä

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerien ylimääräinen, epävirallinen videokokous järjestetään 14.elokuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheita ovat tilanne itäisellä Välimerellä ja Valko-Venäjän tilanne. Lisäksi esillä ovat Libanonin ja Venezuelan tilanteet.

Ulkoministerit keskustelevat itäisen Välimeren jännittyneestä tilanteesta. Vastakkainasettelu Turkin ja Kreikan välillä on lisääntynyt. Suomi korostaa, että diplomaattisia ponnisteluja ratkaisujen etsimiseksi tulee jatkaa. Tilanteessa tarvitaan vuoropuhelua ja yhteistyötä.

Kokouksessa keskustellaan myös Valko-Venäjän tilanteesta. Suomi katsoo, että Valko-Venäjällä 9.8. pidetyt presidentinvaalit eivät noudattaneet maan kansainvälisiä sitoumuksia ja yleisesti tunnustettuja demokratian ja oikeusvaltion normeja, eivätkä vaalit olleet vapaat ja oikeudenmukaiset. Valko-Venäjän tulee kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja kansalaisten perusoikeuksia mukaan lukien sanan- ja kokoontumisvapaus.

Lähde: STT Info