Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin mukaan Suomen tunnettavuus tuo mahdollisuuksia

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari tunnetaan urheilumiehenä. Urheilu onkin ollut Skinnarin elämässä isossa osassa. Nuorempana hän pelasi jääkiekkoa Lahdessa sekä miesten edustusjoukkueessa vuoteen 1995 saakka. Kausien aikana pelasi 33 SM-liigaottelua saaden myös maali– ja syöttöpisteitä. Tämän jälkeen Skinnari jatkoi pelaamista Hollannissa ja Englannissa. Skinnari on toiminut lisäksi eduskunnan jalkapallojoukkueen kapteenina ja Suomen vapaa-ajan kalastajien puheenjohtajana.

Ylipäätään Skinnari harrastaa monipuolisesti liikuntaa sekä kulttuuria ja kalastamista. Myös vaimo Tea on liikunnanohjaaja ja perheeseen kuuluu kolme lasta, 18- ja 20-vuotiaat pojat ja 12-vuotias tyttö. Heidän kauttaan Skinnari on saanut käsitystä nykyajan tyttöjen ja poikien maailmoihin. Skinnari on sanonut, että nykyisessä työssä yksi suurimmista haasteista on vapaa-ajan vähyys. Työpäivät saattavat venyä ja ulkomaanmatkoja on paljon. Yhteistä aikaa perheen kanssa on välillä vähissä määrin.

– Toinen haaste on olla läsnä silloin, kun olen kotona. Välillä joudun oikein muistuttamaan itseäni siitä, että väsyneenäkin olen myös läsnä enkä vain paikalla, hän on kertonut.

Paljon kansainvälistä kokemusta

Skinnari on syntynyt vuonna 1974 Helsingissä, mutta koulunsa hän on käynyt Lahdessa. Hän valmistui ylioppilaaksi Salpausselän urheilulukiosta 1993 ja on suorittanut Hollannissa kaupallisen alan BBA-tutkinnon vuonna 1999 sekä Englannissa lakimiehen tutkinnon vuonna 2001. Skinnarin isä on myös politiikasta tuttu nimi. Jouko Skinnari toimi yhtäjaksoisesti kansanedustajana syksystä 1980, jolloin hän nousi eduskuntaan varasijalta. Huhtikuussa 2014 Skinnari ilmoitti, ettei aio asettua ehdolle enää. Isä Skinnari oli pitkäaikainen parlamentaarikko, joka rakensi suomalaista sosiaali- ja terveysturvaa sekä työelämän lainsäädäntöä. Suomalaisessa talouselämässä hän vaikutti esimerkiksi energia- ja ympäristöasioissa, rahoitusmarkkinoissa sekä valtion omistajapolitiikassa.

Ville Skinnari päätyi mukaan kansainväliseen elinkeinoelämään sekä suomalaisten yritysten kansainvälistämiseen suoritettuaan työharjoittelun Japanissa. Myöhemmin hän on tehnyt töitä useissa tehtävissä kansainvälisen kaupan parissa. Skinnari on ollut mukana esimerkiksi kehittämässä Aasian ja Euroopan markkinoilla Nokian palveluliiketoimintaa sekä toiminut Koillismaan yrityskehitysjohtajana. Lisäksi hän on ollut pienyrittäjänä ja kansainvälisenä lakiasiantuntijana.

Suomen tunnettavuus tuo mahdollisuuksia 

Kansanedustajana Skinnari on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Tämän lisäksi hän on ollut perustuslakivaliokunnan, talousvaliokunnan sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä, kuten myös Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä. Skinnarin mielestä Suomen perustana pitää olla toimiva koulutusjärjestelmä, laadukkaat sote-palvelut sekä kotimainen työ. Tulevaisuudessa maata rakennetaan vihreällä kasvulla ja globaalissa pelikentässä on mukana koko Suomi yhdessä muun maailman kanssa.

– Nyt on aika rakentaa suomalaista luottamusyhteiskuntaa ja luoda samalla uskallusta yrityksille ja julkiselle sektorille tulevaisuuden suhteen, Skinnari on sanonut.

Maailmassa on paljon jännitteitä ja ongelmia, mutta samalla tarvitaan yhteisiä ratkaisuja. Koronakriisi on osoittanut kansainvälisen yhteistyön tärkeyden ja merkityksen. Ongelmia ei kukaan kuitenkaan pysty ratkaisemaan yksin.

– Koulutus, puhtaat energia- ja vesiratkaisut, terveysjärjestelmien kehittäminen, digitalisaatio ovat kaikki sitä, mitä maailma tällä vuosikymmenellä tarvitsee, kertoo Skinnari nettisivuillaan.

Kesällä 2022 Skinnari kommentoi lehdistölle, että Yhdysvaltain presidentti Bidenin ajama infrastruktuuripaketti ja vihreä siirtymä antavat runsaasti mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Esimerkiksi kesäkuussa 2021 Yhdysvaltojen ja EU:n perustamaa kauppa- ja teknologianeuvosto Trade and Technology Councilia Skinnari pitää tärkeänä. Suomen tunnettavuus on nyt korkealla.

– Yhteisenä tehtävänämme on hyödyntää sitä. Yksi tärkeä asia on kaupalliset suhteet. Nykyisessä maailmantilanteessa tarvitaan uusia kumppanuuksia ja luottamusta. Myös puolustusalan tiivistyvä yhteistyö tuo mahdollisuuksia, Skinnari sanoi.

Lähteet:


Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Villeskinnari.fi | TEHTÄVÄNÄ SUOMI – VILLE SKINNARI

Väittävät, ettei miespoliitikoilta koskaan kysytä lapsista – me kysyimme! (iltalehti.fi)
Ville Skinnari: Yritysten on hyödynnettävä valtava kiinnostus Suomea kohtaan – Taloussanomat – Ilta-Sanomat (is.fi)