Tupakointi ja Suomi

Nuoret suomalaiset eivät varmaan tiedä, että Suomessakin on historian aikana ollut useampiakin tupakkatehtaita. Siis ei ainoastaan tupakantuojia ja myyjiä, vaan oikeita tehtaita. Nyt 2020-luvulla Suomessa on laillista kasvattaa omaa tupakkaa omaan käyttöön,ja jopa tukkunakin toimia, mutta käytännössä vain yksi suomalainen tukkuliike on enää jäljellä, joka kylläkin sitten myy tupakkaansa ympäri maailman. Mutta mitä kuuluu suomalaiselle tupakkakulttuurille.

Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, on tupakointia saatu vähennettyä roimasti aina 2010-luvun puoleen väliin saakka, jolloin väheneminen tyrehtyi. Aasiassa, Amerikoissa ja Afrikasta tupakointi on hyvinkin yleistä ja joillain alueilla jopa yli 70 % aikuisista polttaa aktiivisesti, vaikka lakeja on tehty samaansuuntaan kuin Euroopassa. Yksi iso syy kuitenkin tähän kaikkeen on se, että tupakka on edullinen nautintoaina, ja sitä on saatavilla kaikkialla.

Millä eroon tupakasta?

Nikotiinipusseista hyviä kokemuksia, mutta niidenkin pohja-ajatus on tarjota tupakoitsijan tarvitsemalle nikotiiniannokselle uusi lähde. Nikotiinipussit sisältävät juuri sallittavan määrän nikotiinia, ja entinen tupakoitsija voi tilata niitä suoraan kotiin – ja ne ovat täysin ilman tupakkaa. Se, että tupakanpolttaminen jatkuu edelleen, johtuu yksinkertaisesti rahasta. Tupakassa on kyse isosta kansainvälisestä liiketoiminnasta, jota ei saada loppumaan vaikka kaikki lääketieteelliset faktat puhuvat sitä vastaan, miksi? Onko rahalla todellakin näin kova voima ja valta – vastaus, on.

Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia. Lukevat ovat eurooppalaisia ja vuoteen 2020 mennessä muutosta oli tapahtunut: Vuonna 2020 Suomen yli 20-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin 10,6 prosenttia: miehistä 12 prosenttia ja naisista 9,3 prosenttia – hitaasti alaspäin vuosi vuodelta.

Mikä tupakasta tekee sitten vaarallisen on tilanne kehittyvissä maissa. Esimerkiksi Kiinassa noin puolet miehistä polttaa, naisista vain pari prosenttia mutta vain osa tupakoitsijoista oikeasti tietää, mitä tupakasta heille koituu. Kiinassa sai vielä 2017 polttaa jopa Kiinan sisäisillä lennoilla, ennenkuin se kiellettiin! Kiina kuitenkin on yhä maailman suurin tupakan tuottaja ja samalla kuluttaja ja Kiinassa käytetään yli triljoona savuketta vuodessa.

Tupakasta eroon pääseminen on kokonaisuus joka muodostuu tiedosta, uskosta ja tavoista. Esimerkiksi Suomessa on aikoinaan tupakan ja nuuskan terveellisyyttä ylistetty jopa mainonnassa. Esimerkiksi nuuskasta todettiin, että nuuska on tehokas lääke hammassärkyä, päänsärkyä, jäykkäkouristusta, kaatumatautia ja syöpää vastaan- todellisuuden ollessa aivan jotain muuta. Suomalaisten oma tupakkateollisuus loppui jo 2000-luvun alkuvuosina.

Tupakasta eroon pääsemisen välivaiheita:

  • oma päätös lopettamisesta
  • tupakkatuotteiden poistaminen kotoa ja autosta sekä työpaikalta
  • ystäville ja kavereille kertominen
  • nikotiinituotteen mahdollinen tarve
  • tupakkataukojen tilalle terveellisempi vaihtoehto
  • tupakan stressisauhujen tilanne erilainen stressinkäsittelytaito
  • lisää liikuntaa, unta ja terveellistä ravintola nyt kun uni maittuu paremmin ja makuaisti palaa

Tupakkateollisuus maailmalla

Tällä hetkellä maailmassa on noin sata maata, missä viljellään tupakkaa liiketoimintamielessä. Näistä suurimmat ovat Kiina, Intia ja Brasilia, maat joissa on edullista työvoimaa. Maailman suurimmat tupakkayhtiöt sen sijaan ovat Altria Group, British American Tobacco sekä R.J.Reynolds Tobacco. Altrian omistaman Philip Morrisin liikevaihto on yli 50 miljardia sollaria ja esimerkiksi BAT on perustettu 1902 ja R.J.Reynolds perustettiin jo 1875 – tämä historia ja sen myötä kerätyt miljardiomaisuudet varmistavat tupakan säilymisen tulevaisuudessakin maailman markkinoilla tavall tai toisella.

Tupakka ja lait

Tupakan polttamista, ostamista ja myymistä on rajoitettu ympäri maailman, mutta sen varsinainen kieltäminen on ollut vaikeampaa. Monissa maissa on käytössä lakeja, jotka kieltävät tupakoinnin monissa yleisissä paikoissa ja liikennevälineissä, mutta varsinkin köyhimmissä maissa ja köyhillä aluella ei ole viranomaisia huolehtimassa lakien noudattamista, ja varsinkin köyhissä maissa lait jäävät täysin noudattamatta ja ovat tehty vain sen vuoksi, että kansainvälinen painostus on ajanut maat tekemään lakeja, joita ne eivät pysty valvomaan.