Suurien kaupunkien Vihreät: Orpon hallituksen heikennykset asuntopolitiikkaan osuvat kaupunkien pienituloisiin

Pienituloiset kaupunkilaiset ovat Orpon hallituksen useiden päällekkäisten leikkausten kohteena poikkeuksellisen rankalla tavalla.

Pienituloiset kaupunkilaiset ovat Orpon hallituksen useiden päällekkäisten leikkausten kohteena poikkeuksellisen rankalla tavalla.

Asumistuen leikkaukset osuvat lukemattomiin pientä palkkaa saaviin kaupunkilaisiin. Erityisenä kärsijänä ovat työssäkäyvät yksinhuoltajat, mutta myös monet muut pienipalkkaiset työntekijät esimerkiksi palvelualoilla, joissa ihmiset tekevät vastoin omaa toivettaan vajaata työviikkoa. Nämä ihmiset maksavat myös joukkoliikenteen lippujen hintoja nostavan arvonlisäveron korotuksen.

Samaan aikaan hallitus vaikeuttaa palvelualoilla työskentelevien ihmisten mahdollisuutta löytää itselleen kohtuuhintainen asunto, kun asumisoikeusasuntojen rakentaminen ajetaan alas ja kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa vähennetään.

Orpon hallituksen aikeet vähentää kohtuuhintaisen asuntotuotannon tukemista ja samaan aikaan leikata asumistukea uhkaavat sysätä ihmisiä köyhyyteen, pahentaa julkisen sektorin työvoimapulaa ja vaikeuttaa kaupunkien kestävää kasvua alueilla, joilla asumisen hinta on jo nyt korkea.

Hallitusohjelmaan on kirjattu asumisoikeusasuntojen rakentamisen tuen lakkautus, korkotukilainavaltuuksien supistaminen sekä erityisryhmien investointiavustuksen leikkaus. Nämä kaikki vähentävät kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Heikennykset uhkaavat kaupunkiemme kestävää kasvua. Jos asuntoja ei synny kasvavaan kaupunkiin tarpeeksi, nousevat asumiskustannukset väistämättä. Samanaikaiset leikkaukset asumistukeen syventävät ihmisten ahdinkoa entisestään. 

Toteutuessaan asumistukien leikkaus osuu opiskelijoihin sekä matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviin ihmisiin, joiden palkka ei riitä elämiseen. Palvelualoilla moni joutuu tekemään osa-aikatyötä vastoin tahtoaan. Ratkaisujen on oltava sellaisia, että myös pienituloiset, kuten hoitajat, varhaiskasvattajat ja myyjät, pystyvät asumaan ja käymään töissä isoissa kaupungeissa, myös pääkaupunkiseudulla.

Tilannetta pahentaa se, että rakennusala on poikkeuksellisen kovassa kriisissä. Kasvukaupungeissa uusien asuntojen kysyntä on hidastunut merkittävästi ja rakentaminen uhkaa pysähtyä lähes täysin. Rakennusalan ahdinkoon erityisesti kasvavissa kaupungeissa on löydettävä täsmätoimia. Toimivia keinoja tuskin löytyy, jos hallitusohjelman heikennyksistä kohtuuhintaiseen asumiseen ei jousteta – ainakaan ennen kuin tilalle saadaan uusia ratkaisuja. 

Kaavailtuja leikkauksia niin asumistukeen kuin kohtuuhintaiseen asumiseen on nykytilanteessa tarkasteltava uudelleen. Uudistuksia asuntopolitiikkaan tulee tehdä maltillisella aikataululla. Hallituksen harkitsemattomilla toimilla uhkana on rakennusalan työttömyyden kasvu, eriarvoistumisen lisääntyminen ja kasvavien kaupunkien elinvoiman vakava heikentyminen, mikä ei olisi kenenkään etu.

Lähde ja kuva: Vihreät


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Amazing Race Suomi 

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.