SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen pitää vastuuttomana kokoomuksen tuoreeseen kuntavaaliohjelmaan sisältyvää näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämisestä. Kokoomuksen mukaan sotea tulisi kehittää ”nykyjärjestelmän pohjalta”. Mäkynen muistuttaa, että näkemys eroaa radikaalisti siitä politiikasta, jota kokoomus on itse ajanut toimiessaan hallitusvastuussa.

– Tähän asti lähes kaikki puolueet, myös kokoomus, ovat olleet hyvin yksimielisiä siitä, että nykyinen kuntien ja kuntayhtymien varaan rakentuva sote-järjestelmämme on tullut tiensä päähän. Kuntien varaan rakentuva sote-uudistus on myös kaatunut perustuslakivaliokunnassa. Asiakkaan kannalta epätasa-arvoisen ja taloudenkin näkökulmasta kestämättömän tilanteen korjaamiseksi on välttämätöntä siirtää soten järjestämisvastuu kuntia leveämmille harteille. Kokoomuksen näkemys on paitsi epäjohdonmukainen, myös vastuuton. Järjestelmän uudistamisen aika on nyt, Mäkynen toteaa.

Mäkynen kummeksuu myös kokoomuksen ajatusta siitä, että muut puolueet eivät antaisi riittävästi painoarvoa taloudelle, vaan keskittyvät jakopolitiikkaan.

– Yritys leimata muut puolueet jakopuolueiksi on kömpelö eikä perustu tosiasioihin – ei kunnissa, eikä valtion tasolla. Juuri nykyisellä hallituskaudella on tehty sosialidemokraattien johdolla monia sellaisia tulevaisuusinvestointeja, jotka nimenomaan vahvistavat taloutta ja mahdollistavat hyvinvointivaltion palveluiden järjestämisen. Esimerkiksi koulutuksen lisäresursseilla, uusilla aloituspaikoilla ja oppivelvollisuusiän pidentämisellä vahvistetaan osaamistasoa ja kasvatetaan työllisyyttä, Mäkynen perustelee.

Lähde: STT Info