SDP:n Paula Werning: Kuntien valtionosuuksien kohtuullistaminen ei voi odottaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on huolissaan Kymenlaakson hyvinvointialueen uudistuksesta johtuvista valtionosuusleikkauksista ja on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Hyvinvointialueuudistuksesta johtuvat valtionosuuden vähennykset jäävät tällä hetkellä pysyvästi rasittamaan kuntien taloutta.

– Tilanne johtaa osassa kuntia kohtuuttomiin talouden tasapainottamisvaatimuksiin. Näen uhkana, että kunnat joutuvat kohtuuttomiin säästötoimin, palveluiden rajuun karsimiseen ja selviytyminen jopa lakisääteisten palveluiden tuottamisesta käy haasteelliseksi, Werning toteaa.

Werning huomauttaa, että esimerkiksi Kouvola, joka on Suomen 11. suurin kaupunki, on joutumassa kohtuuttomiin talousvaikeuksiin. 

– Elokuun loppuun mennessä päivitettyjen valtionosuuslaskelmien mukaan Kouvolan osuudet vähenevät vuodesta 2023 vuoteen 2024 yhteensä noin 21,7 miljoonalla eurolla. Tämä tulee johtamaan kokonaisuudessaan noin 5 miljoonan euron negatiiviseen valtionosuuteen. Kymenlaakson kuntien yhteenlaskettu euromääräinen valtionosuus putoaa tämän vuoden lopussa 51,5 miljoonasta eurosta ensi vuonna 4,6 miljoonaan siis -91,1%. Maakunnan kaupungeista kaksi Kouvola ja Hamina liittyvät ensi vuonna negatiivisen valtionosuuden kuntiin, selkeyttää Werning. 

Kymenlaakson hyvinvointialueella v. 2022 toteutettu palkkaharmonisaatio jää kuormittamaan kuntien taloutta kohonneiden kustannusten kautta valtionosuusleikkauksissa. Kymenlaakson näkymä on kokonaisuudessaan karua tarkasteltavaa ja Kymenlaakso onkin ylivoimainen häviäjä 2024 valtionosuuksissa. 

– Tämä asettaa kunnat eriarvoiseen asemaan niihin kuntiin ja hyvinvointialueisiin nähden, joissa harmonisaatio tullaan tekemään valtion rahoittamana. Ja kokonaisuudessaan tämä tulee epätasa-arvoistamaan niitä kuntia, jotka ovat olleet kehittämässä hyvinvointialueiden toimintaa ennakoivaa vapaaehtoistakuntayhtymämallilla, Werning huomauttaa.

Kansanedustaja Werning kysyy kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta mikään kunta ei valtionosuusjärjestelmästä johtuen joudu maksamaan negatiivisia osuuksia eikä näin joudu kohtuuttomiin vaikeuksiin, ja että millä budjettiriihen nopeilla toimilla hallitus tukee kuntia tässä kriisiytyneessä tilanteessa. 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Paula Werning (sd.)

Lähde / Tiedote: SDP Paula Werning


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Ovatko luonteistuotteet sinulle tuttuja?

Luontaistuotteet ovat tuotteita, jotka on valmistettu luonnon raaka-aineista ilman keinotekoisia lisäaineita. Ne voivat olla esimerkiksi vitamiineja, mineraaleja, yrttejä tai muita luonnonaineita. Luontaistuotteiden käyttö perustuu usein perinteisiin ja kansanlääkintään, ja ne ovat olleet osa ihmiskunnan terveydenhoitoa tuhansia vuosia. Vaikka monet luontaistuotteet ovat peräisin perinteisistä hoitomuodoista, nykypäivänä niitä tutkitaan tieteellisesti ja niiden tehoa ja turvallisuutta arvioidaan kliinisissä kokeissa.

Makuja helsingin ravintolamaailmasta

Helsingissä ruokakulttuuri kukoistaa monipuolisissa ravintoloissa. Tarjolla on kaikkea perinteisestä suomalaisesta ruoasta kansainvälisiin herkkuihin. Helsingin ravintolat tarjoavat makumatkoja eri puolille maailmaa, unohtamatta paikallisia makuja. Olipa mielessä fine diningia tai rennompaa tunnelmaa, Helsingin ravintolat tyydyttävät jokaisen ruokahalun.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.