SDP:n Kim Berg: Kuntia ei jätetä oman onnensa nojaan

Sdp:n kansanedustaja Kim Berg varoittaa kuntia tekemästä hätiköityjä leikkauspäätöksiä koronakriisin varjolla. Berg muistuttaa, että hallitus on sitoutunut tarvittaessa tukemaan kuntia niiden talousahdingossa myös ensi vuonna.

– Kuntien ei ole syytä lähteä tekemään kauaskantoisia ja vaarallisia leikkauksia koulutukseen, varhaiskasvatukseen tai sosiaali- ja terveystoimeen tässä haastavassa taloustilanteessa, sanoo Kim Berg, joka toimii myös Kuntaliiton valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Hallitus myönsi viime kevään lisäbudjetissa kunnille 1,4 miljardin euron tukipaketin, minkä lisäksi joukkoliikennettä tuetaan ostopalveluiden kautta sadalla miljoonalla eurolla. Lisäksi on sovittu, että mahdollisesta lisätuesta päätetään syyskuussa budjettiriihen yhteydessä. Tarvittaessa kuntiin suunnataan lisää sekä perustukea että elvyttävää rahoitusta.

Pääministeri Sanna Marin ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat todenneet, että kuntia ei jätetä oman onnensa nojaan myöskään ensi vuonna.

Kim Berg muistuttaa, että kunnat huolehtivat kansalaisten elintärkeistä peruspalveluista ja -oikeuksista. Valtiovarainministeriön mukaan kuntien verotulot pienenevät vielä vuosina 2021-24 yli miljardilla eurolla vuosittain koronakriisin vuoksi.

– Muun muassa hoitovelan ja mielenterveysongelmien lisääntymisen vuoksi meillä ei ole varaa leikata hyvinvointipalveluista. Koronakriisi on vain lisännyt näiden palvelujen tarvetta, Berg sanoo.

Hän painottaa myös kolmannen sektorin eli mm. järjestöjen tärkeää roolia kriisin hoidossa, minkä vuoksi valtiovarainministeriön esitys kolmannen sektorin rahoituksen leikkaamisesta lähes kolmanneksella ”ei tule kuuloonkaan”.