SDP:n Aki Lindén: Kokoomus hämärtää tietoisesti sosiaaliturvan eri muotojen eroja

Kokoomus on taas suomalaisten sosiaaliturvan kimpussa vaatien leikkauksia ja palaamista ainakin ”10 vuoden takaiselle tasolle”. Tämä ilmenee Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen laajasta haastattelusta Helsingin Sanomissa tänään 6.2.2021.

– Käsitteet sosiaalimenot, sosiaaliturva, sosiaalituet, toimeentulotuki jne menevät helposti sekaisin. Kokoomus käyttääkin niitä tietoisesti siten, että ihmisille muodostuisi käsitys vastikkeettomasta ”köyhäinavusta”, joka tukee laiskuutta ja ”vapaaehtoista oleilua” työmarkkinoiden ulkopuolella, toteaa SDP:n kansanedustaja Aki Lindén

Sosiaalimenot on kattokäsite, johon sisältyvät eläkemenot, työttömyysturva, sairausvakuutus, lapsilisät jne. Vuonna 2018 sosiaalimenot olivat STM:n julkaiseman tilaston mukaan Suomessa 70 miljardia euroja. Siitä karkeasti puolet on eläkemenoja. Toimeentulotuen eli viimesijaisen ”köyhäinavun” osuus tästä on noin 1 % eli hieman yli 700 miljoonaa euroa. Työttömyysvakuutus, kuten myös eläkevakuutus ja sairausvakuutus ovat vakuutusluontoisia menoja, joilla ihminen rationaalisesti varautuu ikääntymisen tai riskin varalle. Suomessa nämä ovat lakisääteisiä. Sairausvakuutuksesta katetaan esimerkiksi lääkkeiden erityiskorvaukset, ambulanssi- ja muita matkoja terveydenhuoltoa tarvittaessa sekä yksityisen terveydenhuollon käytöstä aiheutuvia kuluja. Myös työterveyshuolto on osa sosiaalimenoja.

Tuoreen Tilastokeskuksen julkaisun mukaan (18.12.2020) sosiaaliturvamenojen osuus kaikista julkisista menoista ja myös bruttokansantuotteesta aleni hieman vuonna 2019. Koronavuonna 2020 kehitys on varmasti toisensuuntainen eduskunnan pääosin yksimielisten päätösten perusteella.

– Hyökkäys sosiaaliturvaa ja sen pientä osaa, toimeentulotukea, vastaan on osa Kokoomuksen politiikkaa, joka toteutuessaan johtaisi tuloerojen kasvuun ja sosiaalisten ongelmien kärjistymiseen. Sosialidemokraatit ovat vahvasti työllisyyden parantamisen ja elinkeinoelämän monipuolisen kehittämisen kannalla. Suomen sosiaaliturvan nykyinen taso ei ole este tai ”jarru” tämän toteuttamiselle. Se voidaan säilyttää ja sitä pitää myös parantaa samalla kun parannamme työllistymistä ja nostamme työllisyysastetta, joka on keskeinen tavoitteemme,  Lindén päättää.

Lähde: STT Info


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Rinki ekopiste – Kierrätä helposti

Rinki ekopiste on kätevä tapa kierrättää lasi-, metalli- ja kartonkipakkauksia. Ekopisteitä löytyy ympäri Suomen ja ne ovat avoinna ympäri vuorokauden. Voit kätevästi viedä kierrätettävät pakkausmateriaalit lähimpään Rinki ekopisteeseen ja tehdä näin ympäristöteon helposti ja nopeasti.

Tampuuri – Kiinteistöhallinta helposti

Tampuuri on moderni kiinteistöhallinnan ohjelmisto, joka tekee kiinteistöjen hallinnasta helppoa ja vaivatonta. Ohjelmistolla voi hallita asuntoja, vuokralaisia, laskutusta, huoltoja ja paljon muuta. Tampuurin käyttöliittymä on käyttäjäystävällinen ja ohjelmisto skaalautuu niin pienille kuin suurillekin kiinteistöyhtiöille. Tampuuri mahdollistaa kiinteistöjen hallinnan tehokkaasti ja ajantasaisesti, jolloin kiinteistön omistajien ja vuokralaisten arki sujuu vaivattomasti.

Suomen luonto – Kauneutta ja monimuotoisuutta

Suomen luonto on tunnettu kauneudestaan ja monimuotoisuudestaan. Maamme tarjoaa upeita maisemia aina rannikon kallioilta Lapin tuntureille asti. Suomen lukuisat järvet, joet ja metsät houkuttelevat luonnonystäviä ympäri maailmaa. Suomen luonto on myös koti monille uhanalaisille eläin- ja kasvilajeille, kuten saimaannorpan ja sudenkorennon. Suomen luonto on tärkeä osa suomalaista identiteettiä ja se tarjoaa meille mahdollisuuden rentoutua ja nauttia kauneudesta ympärillämme. Onkin tärkeää suojella ja vaalia Suomen luontoa tuleville sukupolville.