Riikka Purra rentoutuu siivoamalla

Perussuomalaisten johtoon ilmestyi ehkäpä hieman puskista vähemmän tunnettu nimi Jussi Halla-ahon luovuttua puheenjohtajan paikasta 2021. Vuonna 1977 Pirkkalassa syntynyt Riikka Purra astui tilalle. Purra kiinnostui politiikasta jo lapsena. Hän kertoo kokeneensa nuorena varsin vahvan ympäristöherätyksen ja olevansa yhä ”kulutuskriittinen”. Ympäristöasioiden takia Purra äänesti aluksi nuorena vihreitä. Myöhemmin hän tutustui juurikin Jussi Halla-ahon maahanmuuttoa käsitteleviin verkkokirjoituksiin ja siirtyi kannattamaan perussuomalaisia. Purra kertoo vastustavansa maahanmuuttoa osittain omien kokemuksiensa pohjalta, sillä hän joutui teini-ikäisenä maahanmuuttajamiesten ahdistelemaksi Tampereella.

Maahanmuuttopolitiikassa hän haluaa helpottaa rajojen sulkemista laittomilta maahanmuuttajilta sekä vaikeuttaa maahanmuuttajien perheenyhdistämistä ja kansalaisuuden saantia. Purra ei aio viedä perussuomalaisia hallitukseen vuonna 2023, mikäli muut puolueet eivät suostu tiukentamaan maahanmuuttoa. Purra kannattaa talouspolitiikan suhteen julkisen sektorin pienentämistä sekä julkisten menojen priorisointia.

7.6.2019 Helsinki, Eduskunta – Riikka Purra. kuva Matti Matikainen

Taustalla rankka lapsuus

Purran puoliso on Mikko Välimaa, joka työskentelee Länsiväylän ja Vantaan Sanomien uutispäällikkönä. Perheellä on kaksi lasta ja he asuvat Kirkkonummella. Purra kuvailee itseään herkäksi ja empaattiseksi ihmiseksi.

– En kuitenkaan usko empatian toimivan politiikassa, hän on sanonut.

Purra oli 12-vuotias, kun hänen Yleisradiossa töissä ollut äitinsä kuoli sydänkohtaukseen vain 43-vuotiaana. Sitä ennen Purra joutui kantamaan vastuun alkoholisoituneesta äidistään. Hän ei pystynyt kertomaan kenellekään asiasta tai siitä, millaista hänen elämänsä oli. Vain “mamsiksi” kutsuttu isänäiti tiesi tilanteesta.

Purra alkoi pelätä kuolemaa. Lapsuuden kokemusten ja muiden kipeiden asioiden käsittely psykoterapiassa ovat tehneet hänet vahvemmaksi. Myöhemmin Purra ymmärsi, että perusturvallisuuden puute muovasi hänestä suorittajan. Ihmisen, joka pyrkii kontrolloimaan kaikkea.

Rentoutuminen tapahtuu siivoamalla, sillä tuo siivoamisen tuoma hallinnantunne tuo Purralle turvaa. Erityisesti laatikoiden järjestely on yksi parhaista rentoutumiskeinoista.

– Minua auttaa, kun saan rakennettua ympäristöstäni hallitumman kokonaisuuden, Purra on kertonut lehtihaastattelussa.

Puoliso pyörittää arkea silloin, kun työkiireet eivät sitä mahdollista. Naispoliitikot puhuvat, miten he yhdistävät työn ja perheen.

– On kuitenkin raadollinen totuus, että jos et ole kotona, et voi tehdä kotiasioita tai olla lasten kanssa, Purra toteaa.

Lapset ovat hänelle kaikki kaikessa. Heidän ollessaan pieniä hän viihtyi kotiäitinä, mutta nyt hän haluaa varjella lapsiaan julkisuuden varjopuolilta.

– Minua saa kyllä potkia ja lyödä, mutta ei lapsiani, Purra on lausunut.

Napakoita kommentteja

Koulutukseltaan Purra on valtiotieteiden maisteri. Tutkinnon hän on suorittanut Turun yliopistossa vuonna 2004, minkä jälkeen hän aloitti jatko-opinnot. Nämä ovat toistaiseksi kesken. Vuonna 2016 Purra aloitti työt perussuomalaisten puoluetoimistolla suunnittelijana. Hän toimi presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren kampanjapäällikkönä presidentinvaalissa vuonna 2018. Kansanedustajaksi hänet valittiin vuonna 2019 Uudenmaan vaalipiiristä.

Julkisuudessa Purra tunnetaan napakoista kommenteistaan, jotka herättävät kritiikkiä. Aiemmin syksyllä hän totesi TV-haastattelussa, ettei Venäjän liikekannallepanon pakeneminen tai rintamaa vastustaminen ole turvapaikkaperuste. Turvapaikkaa haettaessa tapaukset käsitellään normaalissa, yksilöllisessä turvapaikkapuhuttelussa. Tilanne olisi kuitenkin Purran mukaan toinen, jos Venäjältä tulisi laajamittainen turvapaikkakanavaa hyväksi käyttävä maahantulo. – Siinä tapauksessa Suomen pitää ehdottomasti olla kovana eikä sallia tällaista, Purra kommentoi. Hänen mukaansa Suomessa on uudet rajalain pykälät, jotka mahdollistavat koko itärajan sulkemisen tarvittaessa kansallisen turvallisuuden vaarantumisen pohjalta.

Lisäksi Purra on tyytyväinen, että Suomi on tekemässä ”vihdoinkin” päätöksen, jota perussuomalaiset on vaatinut kesästä asti. Hän myös ihmettelee prosessia, jossa on käynyt hieman samalla tavalla kuin rajavartiolain muutoksessa. – Sanottiin, että Euroopan unionin lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset eivät mahdollista tätä, hän sanoi. Kun asiaa käsiteltiin enemmän eduskunnassa, puheenjohtajien kesken ja valiokunnassa, niin lopulta kansallinen ratkaisu olikin Purran mukaan mahdollista.

Lähteet:

Perussuomalaiset

Äidin alkoholismin varjossa Riikka Purra kasvoi suorittajaksi, jolla on halu kontrolloida kaikkea: ”Selviydyn kaikesta” (seura.fi)
Riikka Purra: Liikekannallepanon pakeneminen ei ole turvapaikkaperuste | Yle Uutiset
Purra: Hyvä kun vihdoinkin rajoitetaan venäläisten turistiviisumeja | Yle Uutiset