Piirainen pelkää Suomen tien johtavan EU:n ulkokehälle – jos metsästrategia muuttaa Suomen EU:n nielutasavallaksi

SDP:n kansanedustaja, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Raimo Piirainen on huolissaan Suomen kansallisten etujen huomioimisesta vielä heinäkuussa päätettävästä esityksestä EU:n metsästrategiaksi.

 – Suomalaiset metsäalan työntekijät, metsänomistajat ja metsäteollisuuden toimijat sekä biotalouden kehittäjät nukkuvat yönsä huonosti. Eikä syynä ole läkähdyttävät helteet, jotka lämmittävät jo varjoisimmankin hirsimökin pohjoisnurkat. Syynä on Suomen epävireinen ja eritahtinen viesti Euroopan komissiolle, jonka valmistelema esitys EU:n metsästrategiaksi on vuodatettu tarkoitushakuisesti julkisuuteen. Se on pelästyttänyt suomalaiset laajalla rintamalla – vastuulliset toimijat yli puoluerajojen, sanoo kainuulainen Piirainen.

– Kun vuosi sitten vielä vannottiin bio- ja kiertotalouden nimiin, jolla noustaan koronakurimuksesta ylös, ovat pelonsekaiset tunnelmat levinneet kulovalkean tavoin viime viikkoina läpi Suomen vehmaiden salomaiden. Muun muassa MTK lausui jo enteellisesti ja vaati metsästrategian valmistelun aloittamista uudelleen, koska metsästrategiaesitys ulottaa nyt EU:n toimivaltaa jo politiikka-alueelle, mikä ei EU:lle kuulu. Kyllä, kuulit aivan oikein. Voi olla, että metsien hiilinielujen, metsien hyödyntämisen ja Keski-Euroopassa viime vuosisatojen aikana loppuun hakatut metsät nostattavat yhteensovittamattomuudessaan yhteiseksi metsästrategiaksi myrskyn, joka saa vielä kestävään biotalouteen vannoneen sekä edistyksen airuena EU:ssa toimineen Suomen hyppäämään EU:n ulkokehälle ja miettimään ”Forestxitin” eli EU:sta irrottautumisen tietä, ennustaa Piirainen sovittamattomien vaikeuksien lopputulemaa.

– Asiaa ei helpota Suomen viestien eritahtisuus, jota selvästi on viety maasta maamme rajojen ulkopuolelle toiveena koko Suomen kattava metsämoratorio, jossa Suomi nähdään muulle Euroopalle päästöt anteeksiantavana yleiseurooppalaisena nielutasavaltana. Ei korkeanteknologian, fossiilittomien biotuotteiden kärkimaana. Viestittely ei ole ollut järkevää, eikä kestävää. Taustalla lienee voimakkaan ideologis-aatteellinen metsien pelastamisen pioneerihenkisyys, jopa lapsenmielinen kapinallisuus, epäilee Piirainen toiminnan motiiveja.

– Uusiutuvien puutuotteiden kysyntä maailmalla kasvaa, puu on hyvä hiilivarasto. Jos metsäalan annetaan näivettyä Suomesta poliittisesti umpimielisillä päätöksillä, siirtyy tuotantoa sellaisiin maihin, joissa ympäristöasioita ei huomioida yhtä hyvin kuin meillä. Suomi on kuitenkin kestävän metsätalouden mallimaa, mitattuna millä mittarilla tahansa. Tällä pelikentällä on nyt aika laittaa numerot muistiin, muistuttaa Piirainen.

Lähde: STT Info