Petteri Orpo: Ilmastosta voidaan huolehtia niin, ettei lasku jää tavallisten ihmisten kontolle

Kokoomus sitoutuu huolehtimaan ilmastosta niin, ettei yksittäisten ihmisten tai kotitalouksien taakka kasva kohtuuttoman suureksi. Kokoomus uskoo, että ilmastonmuutoksen torjuminen ei vie työpaikkoja vaan tuo niitä lisää, sanoi Petteri Orpo lauantaina.

Helsingin Narinkkatorilla lauantaina puhunut kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo, että yhteiskunnan tehtävä on hoitaa isot ilmastoa koskevat ratkaisut, kuten esimerkiksi kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista luopuminen energian tuotannossa.

Verotuksen kokoomus valjastaisi ilmastopolitiikan välineeksi siirtämällä verotuksen painopistettä työn ja yrittämisen verottamisesta päästöjen ja haittojen verottamiseen.

Orpon mukaan valtakunnan tasolla tavoitteena pitää olla liikenteen siirtäminen nopeille ja päästöttömille raiteille.

Vastuuta ilmastoteoista ei Orpon mukaan voida liiaksi sälyttää yksittäisten ihmisten harteille. Orpon mielestä yhteiskunnan tukia tulisi suunnata niin, että niillä voitaisiin edistää myös pienituloisimpien mahdollisuuksia ilmastotekoihin, esimerkiksi pientalon lämmitystavan muutokseen energiatehokkaammaksi. Myöskään yksityisautoiluun Orpo ei ole valmis puuttumaan.

– Me kokoomuksessa olemme sitä mieltä, että yksityisautoilu on välttämätön osa hyvinvointia: sitä, että ihmiset eri puolilla Suomea voivat käydä töissä, harrastaa ja elää sujuvaa arkea, Orpo sanoo.

– Kokoomuksen tavoite on laskea autoveroa niin, että se kannustaa vähäpäästöisemmän ajoneuvon ostamiseen. Myös teknologia kehittyy koko ajan, ja markkinoille tulee nykyistä halvempia sähköautoja. Nämä molemmat tekijät yhdessä saavat aikaan sen, että autokanta lähtee uusiutumaan, Orpo sanoo.

Ilmastonmuutosta voidaan torjua uusilla innovaatioilla, jotka synnyttävät uutta työtä ja vaurautta. Viemällä uusia ratkaisuja esimerkiksi Intian tai Kiinan väkirikkaisiin maihin ilmastovaikutus moninkertaistuu.

Orpo korostaa ratkaisujen tarvetta ja vastuun kantoa Suomessa, EU-tasolla ja globaalisti.

–  Ilmastonmuutos ei katoa sulkemalla silmät. Tämä päättäjäsukupolvi on se, jonka pitää tehdä ratkaisut. Ilmastopolitiikkaa pitää tehdä määrätietoisesti, järkevästi ja pitkäjänteisesti, Orpo sanoo.