Pelaamisen sääntelyä

Monopoli tiukentaa otettaan

Vaalien alla nousee politiikan pöydälle monia aiemminkin esitettyjä ja haudattuja esityksiä ja ehdotuksia. Tällä kertaa yksi sinne jälleen nousevista asioista on verkossa ulkomaille tapahtuvan rahapelaamisen rajoittaminen. Aiemmin asiaa ei olla saatu etenemään kovinkaan pitkälle, mutta nyt edessä voi olla tarmokkaampi liikekannallepano. Merkittäviä osapuolia asiassa ovat mm. edunsaajat ja potentiaaliset sekä olemassa olevat peliongelmaiset tavallista pelikansaa unohtamatta. Tällä hetkellä rajoitettu on ulkomaisten pelintarjoajien mainostamista Suomessa, eikä pelejä toki saa muut myöskään tarjota. Mainostamisen rajoitustakin ovat useat pelifirmat onnistuneet kuitenkin kiertämään. Osa Veikkauksen edunsaajista ovat olleet huolissaan saamisista tulevaisuudessa, kun taas ilman peliongelmien vastuullista hoitoa ei olisi koko monopolia. Kysymysmerkkejä pelihaittojen aidosta huolesta asettaa Veikkauksen aktiivinen pelien markkinointi, josta sitä on myös aiemmin kritisoitu. Viime vuosina Suomen pelikentällä on tapahtunut isoakin liikehdintää kuten rahapelitoimijoiden RAY:n ja Fintoton yhdistyminen Veikkaukseen sekä äskettäin uutisoitu Veikkauksen isot yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat 1 300 työntekijää ja arvioitu henkilöstövähennys on noin 400 henkilöä, joista suurin osa on osa-aikaisia työntekijöitä. Vyön kiristämistä on siis tapahtunut kilpalutilanteestakin johtua ja tästäkin näkökulmasta ulkomaille tapahtuvan pelaamisen rajoittamista halutaan harkita yhä vakavammin. Suomen politiikan voimasuhteiden keikahtaminen tulevissa vaaleissa asian eteenpäin menemiselle suotuisaan suuntaan on hyvinkin mahdollista, joten tämänkertaiselle yritykselle voidaan jo tarjota kohtalaisia kertoimia.

Pelit meillä ja maailmalla

Maailmassa, jossa tarvitaan dynaamisuutta, ketteriä ja kustannustehokkaita organisaatiota on monopoliaseman pitäminen ja oikeuttaminen yhä hankalampaa. Ympäröivän maailman muutos on alati kiihtyvää ja taloudellisessa toiminnassa kansallisten rajojen merkitys pienenee jatkuvasti. Perinteisesti monopoleilla ei ole suurta tarvetta liiketoiminnan jatkuvaan kehittämiseen ja kasvuun. Viime vuosina rahapelialaankin on kuitenkin kohdistunut kovia kasvu- ja kehityspaineita, joihin yksinoikeudella palveluja ja tuotteita tarjoavan on pitänyt vastata. Monopolin toimintamallissa ympäristön haasteisiin vastataan usein vasta pakon edessä ja näin Suomessakin ollaan päästy nauttimaan rahapelitarjonnan laajenemisesta. Tosin vielä on matkaa muualla Euroopassa ja maailmalla tarjolla olevaan pelivalikoiman laajuuteen. Veikkauksia ei pelikieltoasiasta rahalla voi tehdä, vaikka eri urheilulajien ulkopuolisia vedonlyöntikohteita on maailmalla tarjolla yhä enemmän. Suomessa ei kuitenkaan tarjota tällä hetkellä vedonlyöntikohteita esim. säästä, Tv-sarjoista tai Englannin kuninkaallisten edesottamuksista. Vedonlyönti politiikastakin on vielä suhteellisen tuore ja pieni ilmiö Suomessa, mutta maailmalla tästä on pidempää perinnettä ja vetoa voi lyödä monenlaisista maailmanpoliittisista tapahtumista tavallisimpina Yhdysvaltain presidentin- ja kongressivaalit sekä Iso-Britannian ja Australian parlamenttivaalit. Muita poliittisia vedonlyöntikohteita ovat mm. kansanäänestykset kuten Brexit ja Lontoon pormestarin valinta. Donald Trumpin värikäs presidenttikausi on myös saanut muutamat vedonlyöntiyhtiöt tarjoamaan monenlaisia vedonlyöntikohteita hänen tekemisistään. Suomessa äänestysaktiivisuuden ollessa laskusuunnassa viime vuosina ei ehkä riittävää kiinnostusta löydy myöskään politiikasta vedonlyömiseen. Onnenpeleillä ja urheiluvedonlyönnillä on kuitenkin vahva asema monen suomalaisen sydämessä ja esim. Live-vedonlyönti tuo jännitystä aivan eri tavalla kuin poliittiset taistot.

Taistelu pelipaikoista

Historian valossa kieltolakien toimiminen voidaan kyseenalaistaa, mutta mikäli ulkomaille pelaamiselle kiinnostusta jatkossakin löytyy kannattaa nykytilan säilyttämiseksi aktivoitua ja käyttää tarjolla olevia vaikutusmahdollisuuksia. Ensinnäkin kansanedustajien kantoja asiaan selvittämällä kenties löytää oman ehdokkaansa tuleviin vaaleihin. Tilaisuus on nyt käsillä ja se on viisasta käyttää. Järjestäytyminen tuo myös paljon mahdollisuuksia saadaan aikaan asioita. Yksi pelaajien puolta pitävä yhdistys on Suomen Pokerinpelaajat Ry, mutta löytyykö muiden pelien parista poliittisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita? Mielipidekirjoitukset ovat tänä päivänä jokaisen ulottuvilla oleva keino saada äänensä kuuluviin ja olla osana isompaa liikehdintää. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä minkälaista keskustelua ja uutisointia asia ympärillä tullaan käymään. Saako aihe pelaamisesta kiinnostuneet barrikadeille?