Pääministeri Sanna Marin ravistelee käsityksiä poliitikoista

Seurasi sitten politiikkaa aktiivisesti tai ei, ei ole voinut välttyä törmäämästä uutisotsikoihin Suomen tämän hetkisen pääministerin, Sanna Marinin, edesottamuksista. Vuonna 1985 Helsingissä syntynyt Marin nimitettiin pääministeriksi joulukuussa 2019, ollen Suomen kolmas naispääministeri ja historian nuorin pääministeri. Moni saattaa miettiä, mistä Marin on politiikkaan tupsahtanut, sillä hän ilmestyi kärkipoliitikkojen joukkoon kovin yllättäen.

– Hyvinvointivaltio tai työelämän pelisäännöt eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan kovan työn tulosta, Marin sanoo.

Marin on kuitenkin ollut aktiivisesti politiikassa mukana vuodesta 2006. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2015, jonka lisäksi hän on toiminut jäsenenä suuressa valiokunnassa, lakivaliokunnassa ja ympäristövaliokunnassa. Marin on ollut sosialidemokraattisen puolueen varapuheenjohtajana vuodesta 2014 ja elokuussa 2020 hänet valittiin puheenjohtajaksi.

– Vaikuttaminen ja osallistuminen ovat minulle kansalaisoikeuksia. Asioiden muuttaminen vaatii sitoutumista, on Marin todennut. Antti Rinteen hallituksessa hän toimi liikenne- ja viestintäministerinä.

Perhearvot lähellä sydäntä

Vaikka Marin onkin syntynyt Helsingissä, on hän varttunut Pirkkalassa. Ylioppilaaksi hän valmistui Pirkkalan yhteislukiosta vuonna 2004 ja hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2017. Marin asuu puolisonsa Markus Räikkösen kanssa nykyään Tampereella ja esikoinen Emma syntyi tammikuussa vuonna 2018. Vapaa-aikansa Marin viettää perheen ja läheisten ihmisten kanssa sekä ulkoillessa.

Marin on aiheuttanut paljon keskustelua, sillä sen lisäksi, että hän on nuori nainen ja monien mielestä siksi poikkeuksellisessa asemassa, on hän myös sateenkaariperheen lapsi. Kahden äidin tyttären on hänelle ihmisoikeudet, tasa-arvo tai ihmisten yhdenvertaisuus ovat aina olleet moraalikäsityksen perusta.

– Ne eivät ole olleet mielipidekysymyksiä. Politiikkaan lähdin mukaan, koska haluan vaikuttaa siihen, miten yhteiskunta näkee kansalaisensa ja heidän oikeutensa, Marin on kommentoinut.

Perhearvojen ohella Marin sydäntä lähellä ovat myös ympäristöarvot. – Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ovat aikamme suurimpia ongelmia. Näihin vaikuttaminen vaatii vahvaa poliittista päättäväisyyttä ja tahtoa, hän toteaa.

Kohujen keskiössä

Kuten jo aiemmin mainittu, Marinista on riittänyt puheenaiheita jos jonkinlaiseen kohuun. Naton Stratcomin tekemän tutkimuksen mukaan, Marinin hallituksen ministerit ovat olleet poikkeuksellisen paljon sosiaalisessa media vihapuheiden kohteena. Välillä jopa kansalaisista on tuntunut, että Marinia koskevista asioista on tehty liian suuria. Esimerkiksi keväällä 2021 media uutisoi pääministerin perheineen käyttäneen verotonta elintarvike-etua virka-asunnossaan Kesärannassa ja että selvityksen mukaan kulut olivat olleet isommat kuin aiemmilla pääministereillä. Marin kertoi maksavansa saamansa edun takaisin ja korjaavansa veroilmoituksensa.

Seuraava kohu seurasi joulukuussa 2021, kun Marinilla ei ollut illan vietossa mukanaan valtioneuvoston puhelinta. Tilannetta pahensi se, että hän oli liikkeellä koronavirukselle altistuneena. Aiemmin Marin oli saanut ohjeiksi, ettei hänen tarvitse olla karanteenissa. Soppa oli silti valmis. Tällä erää uusin tapaus on kuitenkin elokuulta 2022, jolloin julkisuuteen päätyi videoita yksityisistä juhlista. Näillä videoilla Marin tanssii ja laulaa Petri Nygårdin kappaletta “Selvä päivä” muiden juhlijoiden kanssa. Kappaletta laulettaessa tulkittiin jonkun laulajista huutavan ”jauhojengi”, joka taas kirvoitti salaliittoteorioita huumeiden käytöstä. Marin kiisti väitteet huumeista ja kävi oman oikeusturvansa vuoksi huumetestissä. Testissä ei todettu huumausaineita.

Kaikesta huolimatta Sanna Marin on noteerattu kansainvälisissä medioissa useamman kerran – niin hyvässä kuin pahassakin. Nuori naispuolinen pääministeri ravistelee käsityksiä, millainen poliitikon tai maata johtavan ministerin “tulisi olla”.

– Sukupuoleni on aina ollut ensimmäinen huomioitava asia. Se, että olen nuori nainen, Marin on sanonut. Monikaan ei ole päässyt Time-lehden kanteen tai Britannian ja Yhdysvaltojen Vogueen, pitäen vielä artikkelikuvissa päällään tamperelaisen Uhana Design -vaatebrändin pukua. Voguessa esiintymisen jälkeen Marinia verrattiin jopa herttuatar Meghaniin heidän tyyliensä perusteella.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Eduskunta
Kuka Sanna? | Sanna Marin
Sanna Marin poseerasi Voguessa suomalaisessa muotiluomuksessa – sitten pienen tamperelaisyrityksen kulisseissa alkoi kuhista – Viihde – Ilta-Sanomat