Miten tunteilla tehdään politiikkaa?

Politiikan ymmärtäminen on mahdotonta, ellei ymmärrä politiikassa vaikuttavia tunteita. Kun rasistinen viharyhmä julistaa toimivansa rakkaudesta, uutislähetys varoittaa pakolaisaallosta ja valtionpäämies ilmoittaa häpeävänsä maansa menneitä tekoja, sanat ohjaavat tunteita ja niillä ohjataan tunteita. Tunteet eivät sulkeudu yksilöiden sisään vaan hahmottelevat kentän, jolla ihmiset ja ryhmät politiikassa painiskelevat.

Tunteiden kulttuuripolitiikka on tunteiden tutkimuksen moderni klassikko. Se selvittää, etteivät tunteet ole pelkkää yksilön liikutusta vaan niillä rakennetaan kansakuntaa, kansalaisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Samalla niillä myös suljetaan pois, toiseutetaan ja demonisoidaan. Kaikki poliittinen kädenvääntö aina kansakunnan muodostamisesta sateenkaariperheiden oikeuksiin hahmottuu tunteiden avulla jäsennellyllä pelikentällä.

Sara Ahmed (s. 1969) on brittiläisaustralialainen feministitutkija, joka on keskittynyt erityisesti siirtolaisuutta, toiseutta ja moninaisia identiteettejä koskeviin kysymyksiin. Häntä pidetään yhtenä aikamme merkittävimmistä feministeistä. Tunteiden kulttuuripolitiikka on ensimmäinen häneltä suomennettu teos.

Sara Ahmed
Tunteiden kulttuuripolitiikka
(Cultural Politics of Emotion, 2004)
Suom. Elina Halttunen-Riikonen
321 sivua
ISBN 978-952-7189-20-7
Hinta 39 €, niin & näin -lehden kestotilaajille –20%

netn.fi/kirjat/tunteiden-kulttuuripolitiikka