Verrattuna moneen muuhun poliitikkoon tai ministeriin, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon tausta on paljon karumpi. Hän syntyi vuonna 1985 Helsingissä ja kasvanut muun muassa Vesalassa, Vallilassa, Mellunmäessä, Oulunkylässä, Meri-Rastilassa sekä Herttoniemenrannassa. Ohisalon vanhemmat olivat parikymppisiä ja varhaislapsuutensa hän eli köyhyydessä lähiöissä. Yksivuotispäivä vietettiin turvakodissa. Ohisalon vanhemmat olivat välillä työttöminä, välillä pätkätöissä ja lopulta isän alkoholiongelma johti vanhempien eroon. Äiti jatkoi opiskeluitaan ja teki samalla töitä iltaisin ja viikonloppuisin.
Isän kanssa yhteiset viikonloput vietettiin usein isän vanhempien luona Puotilassa, Itä-Helsingissä. Se oli rutiinia, mutta muu ei sitten ollutkaan. Ohisalo jännitti aina etukäteen, millaisessa kunnossa isä tulee hakemaan.
– Tunsin epävarmuutta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja toteutuvatko sovitut asiat, Ohisalo on kertonut lehtihaastattelussa. Joskus toteutuivat ja joskus sitten taas eivät.
Lapsi verhosi tunteitaan huumorin taakse sanomalla, että isä on vähän höppänässä taas. Todellisuudessa Ohisalo oli hämmentynyt, että miksi isä ei muista asioita, joista juuri puhuttiin? Eikö hän ole läsnä?
Politiikassa Ohisalolle on tärkeää sosiaalisen oikeudenmukaisuuden yhdistäminen ekologiseen kestävyyteen. Hänen mielestään ennaltaehkäisyn edistämisen ja eriarvoistumisen torjunnan pitäisi olla politiikan keskeistä sisältöä kaikilla politiikan aloilla. Ohisalo on tutkinut ruoka-apua ja pitkäaikaisasunnottomuutta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston alaisuudessa toimivassa pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksessa Soccassa ja ruoka-apua Itä-Suomen yliopistossa sekä toiminut tutkijana Y-säätiöllä.
Aktiivinen urheilija
Koulut Ohisalo kävi Helsingissä ja valmistui ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta vuonna 2004. Valtiotieteiden maisteriksi hän valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 2011, pääaineenaan sosiaalipolitiikka, jonka jälkeen hän väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 2017 Itä-Suomen yliopistossa pääaineenaan sosiologia. Nuorena Ohisalo harrasti yleisurheilua ja jalkapalloa sekä toimi partiolaisena. Hän pelasi jalkapalloa FC Konnussa ja FC Viikingeissä. Aikuisiällä Ohisalo on voittanut palkintoja ratapyöräilyssä. Saattaa tulla yllätyksenä, mutta Ohisalo keräilee myös vanhoja videopelejä. Perheeseen kuuluu puoliso Miika Johansson sekä pariskunnan vuonna 2021 syntynyt tytär.
Ennen eduskuntaan pääsyä, Ohisalo on toiminut muun muassa tutkijana Helsingin kaupungilla, Itä-Suomen yliopistossa sekä Y-Säätiössä. Vaihto-oppilaana ja töissä Ohisalo on ollut Uppsalassa, Tukholmassa, Pariisissa ja Oxfordissa.
Sympatiat Elokapinalle
Vuosi 2019 oli Ohisalolle melkoinen. Hänet valittiin kansanedustajaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ja nimitettiin sisäministeriksi kesäkuussa. Samaan syssyyn Ohisalo valittiin vielä Vihreiden puheenjohtajaksi. Ympäristö- ja ilmastoministerinä hän on toiminut kesäkuusta 2022 lähtien. Puolueen jäsen hän on ollut vuodesta 2008 ja toiminut muun muassa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton kansainvälisten asioiden työryhmän puheenjohtajana sekä puheenjohtajana. Puolueen varapuheenjohtajana hän oli vuosina 2015–2019 ja puheenjohtajan sijaisena vuonna 2018. Ohisalo on niin ikään Helsingin kaupunginvaltuutettu.
Syksyllä 2021 Ohisalo aiheutti runsaasti kritiikkiä kertovansa, että suhtautuu ymmärtävästi Elokapinaa kohtaan. Samainen porukka oli ehtinyt tukkia Helsingin keskustan liikenteen jo useampaan otteeseen. Alfa-TV:n toimittajan haastattelussa Ohisalo ei kyennyt vastaamaan, onko Elokapinan harjoittama lainvastainen Mannerheimintien tukkiminen väärin. Hän ei pystynyt vastaamaan siihenkään, oliko poliisin ohjeiden noudattamatta jättäminen Elokapinalta väärin. Kritiikkiä tuli myös keskustapuolueen suunnasta.
Tuolloin sisäministerin virkaa hoitanut Ohisalo kertoi jakavansa huolen ilmastokriisistä. Hänestä rauhanomainen mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus ja poliisin tehtävänä on turvata tämän oikeuden toteutuminen. Moni poliitikko vaati Ohisalolta tiukempia toimia Mannerheimintien liikenteen katkaisseen mielenosoituksen taltuttamiseksi. Ohisalo kuittasi pitävänsä ”hurjana” sitä, että monet suomalaisista oikeistopoliitikoista olivat sitä mieltä, ettei ihmisten pitäisi voida osoittaa tällä tavalla mieltään.
– Ei sen pitäisi olla poliitikkojen asia päättää, millä tavalla mieltä osoitetaan, Ohisalo totesi.
Lähteet:
Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Maria Ohisalo
Maria Ohisalo alkoholin varjossa: Jännitin, millaisessa kunnossa isä tulee hakemaan (anna.fi)
Elokapina ja sisäministeri Ohisalo (iltalehti.fi)
Näin Ohisalo vastaa kritiikkiin lepsuilusta Elokapinan suhteen: ”Ei pitäisi olla poliitikkojen asia” (iltalehti.fi)
Yksi kommentti artikkeliin ”Maria Ohisalon kommentit Elokapinasta aiheuttivat kritiikkiä”
Kommentointi on suljettu.