Iiris Suomela: Meidän tulee vähentää alijäämää, päästöjä ja köyhyyttä samaan aikaan

Ryhmäpuheessaan keskustelussa kokoomuksen välikysymyksestä Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela korosti tarvetta sopeuttaa valtion taloutta vastuullisesti siten, että alijäämää, päästöjä ja köyhyyttä vähennetään samanaikaisesti.

Suomela korosti koulutuksen merkitystä Suomen talouden tasapainottamisessa ja kritisoi kokoomuksen väläyttelemiä suunnitelmia, jotka iskisivät opiskelijoiden toimeentuloon radikaalilla tavalla. 

– Tärkeintä on valita sopeuttamiselle oikea suunta, sillä viirheet tulevat kalliiksi. Me maksamme nyt kovaa hintaa taannoisista koulutusleikkauksista. Niiden jälkeen näytti siltä, että minun vanhempieni sukupolvi on jäämässä Suomen historian korkeimmin koulutetuksi, Suomela muistutti. 

Suomela myös huomautti, että opintoraha on pienempi kuin yksikään toinen sosiaaliturvan muoto. Hän esitti opintorahaan 100 euron tasokorotusta, jonka myötä tuki olisi lähempänä muita minimietuuksia. Korotus peruisi aiemmat leikkaukset. Sen sijaan lisäleikkaukset opiskelijoilta Suomela torppasi tiukkasanaisesti.

– Tässä maassa kannattaa tehdä mitä tahansa muuta kuin opiskella. Viime hallitus leikkasi opintorahasta yli neljänneksen – yhteensä miltei tuhat euroa vuodessa. Tilannetta onneksi paikkasi vähän opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin. Nyt Kokoomus väläyttelee tuon päätöksen perumista ja opintotuen asumislisän paluuta. Tuo tuki oli aikanaan 210 euroa kuussa. Sillä ei saa monista kaupungeista edes siivouskoppia, Suomela totesi. 

Suomela toi puheessaan esiin, että vihreiden tavoitteena on hiilineutraali Suomi, jonka talous on tasapainossa. Köyhyyttä on vähennettävä samaan tahtiin talouden alijäämän ja päästöjen kanssa.

– Juustohöylä ei riitä. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Saastuttamiselle on laitettava selkeä hintalappu. Ympäristölle haitallisista ja tehottomista yritystuista on luovuttava. Näin päästään yhteensä miljardien eurojen säästöihin, joista osa voidaan käyttää paljon tehokkaammin Suomen menestystä tukeviin koulutus- ja TKI-panostuksiin, Suomela sanoi. 

Lähteet: Vihreät / STT


Muuta luettavaa muualta

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit 2023 järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu. Lisäksi pyritään parantamaan sivuston sijoituksia myös vähemmän haetuilla ja tarkemmin kohdennetuilla hakulausekkeilla eli niin sanotuilla pitkän hännän avainsanoilla. SEO tarkoittaa myös hakukoneoptimointia. (Search Engine Optimization)

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.