Hallitus jahkailee koronatestien ja -rokotteiden nollaverokantaa – lainsäädäntö yli kuukauden myöhässä

Euroopan neuvosto päätti direktiivin 2020/2020 myötä mahdollistaa jäsenvaltioille arvonlisäveron nollaverokannan soveltamisen koronatesteihin ja -rokotteisiin liittyviin hankintoihin. Nollaverokanta lievittäisi testaamisen ja rokotteiden kustannuksia. Direktiivi tuli voimaan 12.12.2020, mutta kotimaisen lainsäädännön valmistelu on jumiutunut valtiovarainministeriöön.

– Hallituksen on lopetettava jahkailu ja vietävä arvonlisäverolain muutosesitys pikaisesti eduskuntaan. Koronatesteihin ja -rokotuksiin liittyvä nollaverokanta tehostaisi koronakriisin hoitoa. Tehokkaampi testaaminen auttaisi välttämään kovemmat rajoitukset yhteiskunnassa, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n veroasiantuntija Tiina Ruohola.

Direktiivin mahdollistaman nollaverokannan ovat ottaneet käyttöön ainakin Belgia, Espanja, Tšekki, Latvia, Kreikka, Bulgaria ja Malta.

Nollaverokantaa pitää soveltaa myös yksityisesti rahoitettuihin terveyspalveluihin, kuten työterveyshuoltoon. Näin hyöty on suurin, hallinto tehokkainta ja kaikki testattavat sekä rokotettavat ovat yhdenvertaisessa asemassa, sanoo Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Koronatestaukseen ja -rokotuksiin läheisesti liittyviä palveluja ovat esimerkiksi tilojen desinfiointi ja drive-in-asemien pystytys ja ylläpito. Yksityiset palveluntuottajat tekivät joulukuussa reilut 3 000 testiä päivässä, mikä on noin viidesosa kaikista koronatesteistä.

Lähde: STT Info