Eveliina Heinäluoma: Hallituksen vetelä linja ei vastaa rakennusalan kriisiin

SDP:n kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee Orpon hallituksen lamaannusta rakennusalan kriisin edessä ja vaatii elvytystoimia alan ahdingon lievittämiseksi. 

– Rakentamisala kärsii historiallisesta kriisistä. Etenkin uusien asuntojen aloitukset ovat romahtaneet. Kriisillä on vakavat vaikutukset koko Suomen talouteen, työllisyyteen ja tulevaisuuden asumiseen, mutta Orpon hallitus on viitannut kintaalla alaa elvyttäville toimille koko syksyn. Se näyttääkin valinneen vetelän linjan kriisin edessä, vaikka myös valtiontalouden kannalta suopeita keinoja tukea rakennusalaa olisi, kritisoi Heinäluoma.  –  Ilman nopeita toimia kriisi tulee vain syvenemään ja alan luottamus tulevaisuuteen murenemaan. Tukea ei näy olevan luvassa, mikä käy ilmi hallituksen ensi vuoden budjettiesityksestä, jonka käsittely alkoi eduskunnassa tällä viikolla.

Orpon hallitus on esittänyt leikkauksia valtion tukemaan asuntotuotantoon ja korjausavustuksiin sekä kaavailee tulevaisuudessa lakkauttavansa tuen uusien aso-asuntojen rakentamiselle. – On täysin väärä suhdanne toteuttaa tällaista politiikkaa. Päinvastoin tarvitsisimme nyt elvytystä rakennusalalle, joka pahimmillaan uhkaa vetää myös muun talouden lamaan, sanoo Heinäluoma.

– Jos hallitus ei nyt toimi, vaikutukset ovat pitkäkestoiset erityisesti kasvualueilla, joissa asuntorakentamisen romahdus uhkaa johtaa asuntojen tarjonnan pullonkauloihin. Tämä nostaa asumisen hintaa jo ennestään kalliilla alueilla ja on siten uhka kaupunkiseutujen tulevaisuuden työpaikoille ja kasvulle. Myös hallituksen päätös hylätä valtakunnallinen lähiöohjelma on surullinen. Ohjelman ansiosta on tehty paljon hyvää työtä kaupunkien lähiöiden eriytymisen ehkäisemiseksi, toteaa Heinäluoma.

Heinäluoma korostaa, että SDP on jo kesästä saakka vaatinut hallitusta toimimaan rakennusalan tilanteen helpottamiseksi.

– Työkaluja tosiaan on olemassa, jos niitä vain halutaan käyttää. Esimerkiksi korjausrakentamiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen voitaisiin satsata suhdanneluontoisesti, samalla vanhaa rakennuskantaa korjaten, asumisen päästöjä vähentäen ja työllisyyttä luoden. Ensiasunnon ostajille voitaisiin palauttaa määräaikaisesti korkovähennysoikeus ja korotettu alijäämähyvitys, mikä rohkaisisi asuntokauppaa, tukisi uusien asuntojen rakentamista sekä lisäisi alan luottamusta, Heinäluoma muistuttaa.  – Lisäksi tulisi peruuttaa päätös pienentää erityisryhmien, kuten vanhusten ja opiskelijoiden, asuntotuotannon investointiavustuksen avustusprosenttia. Myös kiinteistöveron uudistuksen lykkäämistä ja kotitalousvähennyksen laajennusta asunto-osakeyhtiössä asuvia koskemaan tulisi selvittää.

SDP julkaisee omat keinonsa rakennusalan ahdingon lievittämiseksi vaihtoehtobudjetissaan marraskuussa. Heinäluoman mukaan Orpon hallitus voi edelleen muuttaa linjaansa, vaikka se onkin sivuuttanut rakennusalan kriisin täysin tähän asti. –  Tilanne on vakava. Ilman päättäväisiä elvytystoimia tilanteesta ei selvitä ilman kurjia seurauksia rakennusalalle, sen työntekijöille ja samalla Suomen taloudelle. Tästä faktasta hallitus ei voi pestä käsiään, Heinäluoma toteaa.

Tiedotteen Lähde: SDP
Kuva: JP Flander / SDP


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

Älylaitteiden ylitarve: Lapsi liikaa puhelimella

Nykyään lapset käyttävät älypuhelimia enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka teknologia tarjoaa opetuksellisia mahdollisuuksia, liiallinen näytönaika voi haitata lasten kehitystä. Lapsi tarvitsee monipuolista leikkiä, liikuntaa ja sosiaalisia kontakteja kasvaakseen terveesti. Vanhempien tulisi asettaa rajat ja valvoa ruutuaikaa varmistaakseen tasapainoisen elämäntyylin. Lasten tulisi oppia käyttämään teknologiaa vastuullisesti ja harkiten, jotta he voivat hyötyä siitä ilman haittoja. Onko sinun lapsi liikaa puhelimella ?

Stressin taustalla: Älypuhelimen liikakäyttö

Miksi älypuhelimen käyttö lisää stressiä? Nyky-yhteiskunnassa älypuhelimen liikakäyttö voi aiheuttaa huomaamatonta stressiä. Puhelimen jatkuva tarkkailu ja sosiaalisen median paine voivat vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin haitallisesti. Tutkimukset osoittavat, että älypuhelimet voivat häiritä unta ja lisätä ahdistusta. Vaikka nämä yhteydet eivät ole aina ilmeisiä, on tärkeää tiedostaa älylaitteiden vaikutukset ja asettaa rajoja niiden käytölle. Älypuhelimet voivat olla hyödyllisiä, mutta niiden harkitsematon käyttö voi vaikuttaa terveyteemme negatiivisesti.

Digitaalinen Parkkikiekko: Tulevaisuuden pysäköintiratkaisu

Digitaalinen parkkikiekko on helppokäyttöinen. Se liitetään älypuhelimeen sovelluksen avulla. Käyttäjä voi valita pysäköintiajan ja aloittaa seurannan. Laitteen sisäänrakennettu GPS seuraa auton sijaintia ja aktivoituu automaattisesti, kun auto pysäköidään. Kun pysäköintiaika lähestyy loppuaan, laite lähettää ilmoituksen käyttäjälle, joka voi jatkaa pysäköintiaikaa tarvittaessa.