Eloranta: Saaristomeriohjelman tiekartalle tarvitaan vahva toteutus

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsi saaristomeriohjelman tiekartan valmistumisesta Saaristomeren huippukokouksessa Naantalissa. Eloranta korosti puheessaan ohjelmassa esitettyjen konkreettisten toimenpiteiden pikaisen toteuttamisen tärkeyttä ja painotti työn jatkamisen välttämättömyyttä tulevassa hallitusohjelmassa.

Enemmän ravinteita valuu

– Saaristomereen valuu edelleen enemmän ravinteita kuin meri pystyy niitä poistamaan. Tämän suunnan muuttamiseksi on nyt onneksi paljon yhteistä tahtoa. Onnistumiselle hyvän lähtökohdan antaa Suomen hallitustason linjaus eli se, että Pääministeri Marinin hallitus päätti viime vuoden keväänä perustaa Saaristomeriohjelman, jotta pääsemme pois Helcomin hotspot-listalta vuoteen 2027 mennessä, Eloranta sanoo.

Konkreettisia ja vaikuttavia toimia tarvitaan

Eloranta totesi, etteivät linjaukset ja tiekartat itsessään Saaristomeren kuormitusta alenna. Konkreettiset ja vaikuttavat toimet – Saaristomeriohjelman tiekartan toimeenpano ovat ratkaisevia.

– Seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan painavat linjaukset Saaristomeriohjelman jatkamiselle myös vuoden 2024 jälkeen. Mukaan tarvitaan etenkin nykyisen Vesiensuojelun tehostamisohjelman kaltainen rahoitusohjelma, jonka avulla turvataan peltojen kipsikäsittelyn jatkorahoitus sekä lantafosforin alueellisen kertymisen aiheuttaman ravinne-epätasapainon korjaamiseen kansallinen lantaravinteiden kierrätystuki, Eloranta korosti.

Lähteet: SDP Eduskunta / STT
Kuva: Jukka-Pekka Flander


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa.