Eduskuntavaalit 2019 lähestyvät

Reilu kuukausi vaaleihin ja vaalityö aktivoituu entisestään. Kaupungeissa järjestetään vaalitapahtumia ja eri puolueiden ehdokkaat astuvat esiin toreille ja kahviloihin, missä potentiaaliset äänestäjät pääsevät vaihtamaan ajatuksia heidän kanssaan. Me tuotimme tämän politiikan sivun juuri näitä tapahtumia varten ja toivomme nyt ja tulevissa vaaleissa tämän sivun toimivan hyvänä paikkana löytää vähintäänkin Uudenmaan ehdokkaiden ajatuksia, sillä tänä vuonna 2019 sivusto on enemmänkin keskittynyt tänne etelään.

Eduskuntavaalit ja pressanvaalit

Eduskunta- ja presidentinvaalit ovat siinä mielessä samanlaiset, että niissä äänestetään paljon henkilöä. Totta kai on myös äänestäjiä, jotka ovat päättäneet puoluekantansa edeltä, mutta hekin etsivät sitten puolueen sisällä itselleen sopivia ehdokkaita ja tähän valintaan käytetään Googlea ja netin vaalikoneita apuuna. Nettikasinot eivät vielä ole ottaneet sentään eduskuntavaaleja millekään vedonlyöntilistoilleen mutta presidentinvaaleistahan on jo vuosia lyöty vetoa, ja onhan se helpompaakin, kun ehdokkaita on sen verran vähän. Jos eduskuntavaaleista lähtisi tekemään jonkinlaista vedonlyöntiä, liittyisi se varmaan siihen, mikä puolue tänä vuonna on ykkönen?

Puolueiden voimasuhteet

Tämän vuoden eduskuntavaalien puolueiden äänimäärät tullevat olemaan taas entistä lähempänä toisiaan Kokoomus, Vihreät, Keskusta, SDP, Perussuomalaiset lienevät ne kärkipuolueet mutta myös Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja RKP saavat ovat ehdokkaansa Eduskuntaan, muilla pienemmillä puolueilla onkin sitten tiukempaa, joskin Harkimoiden vetämä Liike Nyt, saattaa yllättää.

Alla kuva Taloustutkimuksen tekemästä tutkimuksesta Ylelle tammi-helmikuussa 2019

Useammankin tutkimuksen mukaan Kokoomus ja Keskusta ovat menettämässä ääniä ja muun muassa Perussuomalaiset olisivat niitä saamassa, mutta vaalityön loppumetrit ovat vasta edessä ja paljon voi vielä tapahtua ennen kuin vaaliuurnat sulkeutuvat tältä keväältä.

Perussuomalaisten kannatus on nyt ensi kertaa puolueen hajoamisen jälkeen noussut HS-gallupissa (siirryt toiseen palveluun) yli 10 prosentin ja on 11,4 prosenttia. Nousua edellisestä mittauksesta on 1,7 prosenttiyksikköä.

SDP on edelleen suosituin puolue 20,8 prosentin kannatuksella. Kokoomus on toinen 18,6 prosentin ja keskusta kolmas 14,7 prosentin kannatuksella.

Se on varmaa, että tällä kertaa eduskunta kokee paljon muutoksia edustajistossa, mikä taas tarkoittaa ensi syksynä paljon vaikeampaa asioiden eteenpäin menemistä, koska niin monta ”opettelijaa” tulee mukaan eduskuntatyöhön, mutta samalla kansalaisilla on mahdollisuus saada suurempi muutos edustajistoon, kuin ehkä on ennakko kaavailuissa ja tutkimuksissa todettu.

Ehdokkaiden omat ajatukset esille

Ykkös-Lohja on viimeiset pari eduskuntavaalia tuottanut Läntiselle Uudellemaalle oman erikoispainoksensa vaaleihin. Erikoislehti jaetaan normaalia suuremmalle alueella ja lehdessä on viimeiset vaalit ollut useampien ehdokkaiden haastatteluja, joissa on tuotu esille ehdokkaiden omia ajatuksia ja taustoja ja prosentuaalisesti haastatteluissa esiintyneet ehdokkaat ovat pärjänneet hyvin varsinaisissa vaaleissa ja moni haastatelluista onkin päätynyt eduskuntaan.

Tämän kevään vaalilehteä tehdään yli 60 000 kappaletta ja lehti jaetaan 27.-30.3. alueelle Siuntio – Lohja – Vihti – Karkkila – Kirkkonummi suoraan kotitalouksen postilaatikoihin. Näin haastatellut ehdokkaat saavat hyvän näkyvyyden ja ennen kaikkea erilaisen mahdollisuuden näyttää itsestään toisenlainen puoli. Lisäksi jokainen haastattelu ilmestyy myös tänne sivustollemme.

Vaalityön moninaisuus

Vaalityötä tehdään useimmiten oman työn ohessa tai sitten töistä lomaa ottaen, jotta ehditään kiertää omalla alueella vaalityötä tehden. Jokaisen oikeasti eduskuntaan haluavan ehdokkaan on tuotava itsensä aikamoisen joukon tietoisuuteen ja vielä tavoitettavana ne, jotka ajattelevat asioista samalla tavalla.

Omien ajatusten avaaminen saattaa joillekin olla vaikeata, mutta ainoastaan sillä voi päästä edustamaan alueensa kansalaisia. Eduskunnan kansanedustajien tehtävä on tärkeä Suomen tulevaisuuden kannalta ja tulevien sukupolvien tulevaisuudelle.

Tällä kertaa äänestäjillä on mahdollisuus muokata tulevan eduskunnan vaalikauden edustajia entistä enemmän, koska moni vanhempi edustaja on kertonut jättävänsä eduskuntatyön ja heidän tilalleen on nyt mahdollista saada sitä nuorempaa ja energistä politiikkaa, uusia ajatuksia, tulevaisuuden Suomen edustajia.