Asiantuntemusta päätöksentekoon

Mia Laiho nousi eduskuntaan vuosi sitten ja hän yllättyi, kuinka nopeasti hän pääsi eduskunnan työrytmiin.

Toimin eduskunnassa perustuslakivaliokunnassa, sosiaali-ja terveysvaliokunnassa sekä liikenne-ja viestintävaliokunnassa. Olen päässyt eduskunnassa hyödyntämään hyvin ammattitaustaani, ja sosiaali-ja terveysuudistuksen lakivalmistelussa siitä on ollut suuri apu.

Olin mukana myös saamassa läpi lakia millä kielletään alaikäisten avioliitot. Avioliitto on mielestäni aikuisten asia ja on tärkeää, että Suomi antoi kansainvälisen signaalin, että emme hyväksy alaikäisten avioliittoja.

Ammattiosaaminen avuksi

Oman ammattiosaamisenkin kautta lähinnä sydäntäni ovat ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat, niin lasten, nuorten kuin ikäihmisten hyvinvointi.

Mian oma tausta lääkärinä niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa sekä Suomen suurimpien päivystysten johtajana on antanut hänelle ensikäden kosketuksen suomalaisen hoivantasoon ja ongelmakohtiin.

Olemme monessa asiassa oikealla tiellä, mutta paljon on vielä tehtävää. Yhtenä esimerkkinä olen tehnyt lakialoitteen että myös lyhytaikaisissa työsuhteissa lasten kanssa työskenteleviltä työntekijöiltä pitää vaatia rikosrekisteriote. Tällainen laissamme oleva porsaanreikä pitää ehdottomasti korjata, jotta voimme luottaa siihen, että lapsemme ovat turvallisissa käsissä hoidossa.

Eduskunnassa työskentelemällä pystyy vaikuttamaan asioihin ja saamaan aikaan kehitystä keskittymällä asioihin, joista oikeasti tietää, ja joihin voi tuoda oman asiantuntemuksensa.
Jos ajatellaan vanhustenhoitoa kokonaisuutena, on kyse paljon muustakin kuin hoivakodeista. Pitää huomioida myös se suuri määrä kotihoidon varassa asuvat ikäihmiset, jotka tarvitsevat hoivaa. Myös omaishoitajien tilannetta pitää parantaa, he tekevät lähimmäisensä eteen työtä sitoutuneesti ja suurella sydämellä, mutta tarvitsevat myös tukea. On varmistettava, että hoitohenkilökuntaa, sekä hoitajia että lääkäreitä on tarpeen mukainen määrä riippumatta siitä missä vanhusta hoidetaan. Lisäksi olisi tärkeää varmistaa laissa, että kaikkialla Suomessa olisi saatavilla asianmukaista ja laadukasta saattohoitoa. Jokaisella pitää olla oikeus kuolla arvokkaasti ja kivuttomasti.

Meillä Suomessa hoitotakuun eli hoitoonpääsyn määräajat ovat liian pitkät. Esimerkiksi lasten psykiatrisen hoidon osalta on kohtuutonta laittaa lapsi jonoon,jos hänellä on mielenterveysongelmia. Tähän on saatava muutos nopeasti. Hoitoonpääsyn sujuvoittaminen olisi myös parasta syrjäytymisen ehkäisyä.

Kokoomuksen kansaedustaja Mia Laiho on lääkäri ja kolmen lapsen äiti.

Inhimillisyyttä toimintaan

Haluan olla mukana politiikassa vaikuttamassa suomalaisten palveluiden toimivuuteen. Tärkeimmät arvoni muodostuvat oikeudenmukaisuuden ja toisten kunnioittamisen ja välittämisen pohjalle unohtamatta eläinystäviämme, joita meilläkin on kotona kaksi (koiraa).

Lue lisää: www.mialaiho.net